Cum au „modernizat” rușii T-62. Tancuri de pe vremea lui Hrușciov cu sisteme de protecție de pe vremea lui Brejnev

  • 07 Septembrie 2022 11:44
Cum au „modernizat” rușii T-62. Tancuri de pe vremea lui Hrușciov cu sisteme de protecție de pe vremea lui Brejnev

Începând din luna mai a acestui an ca urmare a tehnicii militare pierdute, Federația Rusă a „scos de la naftalină” bătrânele tancuri sovietice de tip T-62M pe care le-a transferat pe frontul din Ucraina, scrie defenseromania.ro.

Atunci, Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruși, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62.

Aceste tancuri au în medie o vechime de aproximativ 50 de ani, iar vârsta militarilor care știu să le opereze la o capacitate cât mai eficientă trebuie să fie de cel puțin 60 de ani. Tancurile T-62 nu dispun de telemetru cu laser și nici de un sistem de control al focului funcțional. De aceea, cei care folosesc acum aceste tancuri sunt mecanici-șoferi recalificați în grabă de pe tancurile T-72 și T-64.

Se estimează că Rusia deține în prezent aproximativ 300 de unități de T-62M pe care le-a modernizat.

Încă din vara acestui an DefenseRomania a scris despre „modernizarea” T-62. În grabă de a fi aruncate în luptă, s-a putut observa că tancurile T-62 care operau în Herspn erau echipate cu ceea ce pare a fi un blindaj suplimentar improvizat pentru turelă, conceput pentru a rezista unui atac cu rachete ghidate antitanc (ATGM), precum Javelin-urile furnizate Ucrainei de SUA.

Totuși, chiar și pe tancuri mai moderne, precum T-72 și T-80, sistemele de protecție improvizate de tip cușcă metalică oferă un nivel scăzut de protecție sau chiar inexistent împotriva rachetelor lansate de sisteme moderne antitanc, precum cele pe care forțele ucrainene le-au folosit pe câmpul de luptă. 

Tancuri T-62 de pe vremea lui Hrușciov cu sisteme de protecție Kontakt-1 de pe vremea lui Brejnev 

Însă de departe cel mai interesant lucru, scriu ucrainenii de la Defense Express care au analizat imaginile, sunt sisteme active de protecție montate pe T-62M. 

E vorba de sisteme active de protecție montate asimetric de tip Kontakt-1, a căror dezvoltare a debutat la începutul anilor 1980, când Leonid Brejnev se apropia de finalul „carierei” în fruntea URSS.

Ulterior, din 1984, rușii au montat pe majoritatea tancurilor sistemele Kontakt-1, la vremea respectivă moderne. 

T-62, tancuri a căror dezvoltarea a început sub comanda lui Nikita Hrușciov, nu au beneficiat în totalitate de aceste sisteme, considerându-se atunci oricum prea vechi și vulnerabile în fața tehnicii NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
33,29
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Sat
31
Sun
31
Mon
32
Tue
33
Wed
32
Arhivă Radio Chișinău