Cum argumentează Ministerul Justiției excluderea certificatului de integritate (Bizalw.md)

  • 09 Decembrie 2020 16:50
Cum argumentează Ministerul Justiției excluderea certificatului de integritate (Bizalw.md)

Ministerul Justiției propune excluderea certificatului de integritate. Un proiect de lege în acest sens a fost expediat autorităților publice pentru avizare încă la începutul lunii octombrie. Documentul nu este unul nou. Inițiativa a fost publicată pentru consultări încă la începutul anului. Atunci, autoritățile au făcut mai multe propuneri de îmbunătățire a documentului, însă toate au fost respinse, scrie bizlaw.md.

Mai exact, în proiect se propune ca articolul 311, care reglementează procedura de eliberare a certificatului de integritate și valabilitatea acestuia, din Legea integrității urmează să fie abrogat. La fel, urmează să fie exclusă din legislație competența Autorității Naționale de Integritate de a elibera certificate de integritate la solicitarea conducătorilor entităților publice sau a persoanelor fizice care candidează pentru ocuparea unor funcții publice eligibile. Certificatele nu vor fi solicitate nici la numirea în funcția de judecător sau la promovarea în funcții administrative.

Ca și la începutul anului, Ministerul Justiției afirmă că instituția certificatului de integritate s-a dovedit a fi un mecanism neeficient în sporirea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție, acesta doar creând o serie de formalități inutile la ocuparea funcțiilor. Prezentarea certificatului la numirea în funcție confirmă integritatea persoanei de până la numirea în funcție a acesteia, nu și faptul că pe parcursul exercitării funcției aceasta va da dovadă de aceleași calități.

Autoritățile mai spun că identificarea prin intermediul certificatului de integritate a persoanelor cu un nivel de integritate scăzut și ușor coruptibile este eronată prin destinație or, până la numirea acestora în funcția importantă în stat, persoanele respective nu sunt factori de decizie și comportamentul acestora în situații care ar pune la îndoială integritatea lor nu poate fi cunoscut din timp.

Mai multe detalii pe scrie bizlaw.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău