Cum are loc procesul educațional în școlile din regiunea transnistreană cu predare în limba română, în contextul lipsei de căldură și al întreruperilor de curent electric
-
13 Ianuarie 14:35
În contextul lipsei de încălzire și al întreruperilor periodice de curent electric, școlile din regiunea transnistreană cu predare în limba română desfășoară orele în regim online. Directorii celor opt școli caută soluții pentru a asigura continuitatea procesului educațional, în ciuda provocărilor legate de condițiile de temperatură și conexiune instabilă la internet, transmite Radio Chișinău.
În Tiraspol, în clădiri e frig, iar lumină este doar la spital și în instituțiile de bază din oraș, însă și acestea se confruntă cu deconectări periodice, a transmis pentru Radio Chișinău directoarea Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, de la Tiraspol, Veronica Pozneac. În fiecare zi locuitorii sunt anunțați despre orele și regiunile în care va fi întreruptă energia electrică, iar comunitatea școlară se adaptează regimului pentru a putea continua să lucreze.
„Învățăm online și majoritatea elevilor sunt prezenți. În prima zi, cei care nu au putut participa au fost, fie bolnavi, fie au avut dificultăți de conectare din cauza întreruperilor de curent electric. Avem un grup online dedicat profesorilor, prin care contactăm părinții și elevii pentru a afla situația fiecăruia. Ne străduim să fim la curent cu toate evenimentele, pentru a face față provocărilor”, a spus Veronica Pozneac.
Procesul educațional la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina se desfășoară online începând cu data de 9 ianuarie. Deconectările de la energia electrică sunt „în evantai”. O parte dintre profesori lucrează direct de la liceu, însă în școala-internat, care găzduiește clasele a 6-12-a, nu se decontează curentul electric.
În lipsa gazului, a căldurii și a energiei electrice, condițiile de temperatură sunt dificile, iar în această dimineață, în clădire, termometrul arăta doar +8 grade Celsius, ne-a spus directoarea liceului de la Tighina Maria Roibu. Totuși, administrația, secretariatul și personalul școlii sunt prezenți și continuă să lucreze:
„Nemulțumirile le avem noi, cei care înțelegem corect lucrurile, fiind indignați de acțiunile Rusiei. Oamenii înțelepți percep la fel. Totuși, de atâția ani, în această zonă le-au manipulat mințile, iar oamenii nu se revoltă, ci așteaptă, sperând că «taica» lor le va da gaz. Ei așa cred”, a spus Maria Roibu.
Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și cele situate în localități din zona de securitate desfășoară orele online, din 9 ianuarie, întrucât sunt lipsite de încălzire, după ce Rusia a sistat livrările de gaze către regiunea transnistreană. Nici celelalte școli din regiune nu sunt încălzite, regimul separatist de la Tiraspol a decis prelungirea vacanței de iarnă până pe 20 ianuarie.