Cum afectează strugurii diferența de temperatură dintre zi și noapte, din aceste zile. Răspunsul specialistului

  • 23 Septembrie 2020 10:40
Cum afectează strugurii diferența de temperatură dintre zi și noapte, din aceste zile. Răspunsul specialistului

Diferența de temperatură dintre zi și noapte, din aceste zile, nu este un motiv de îngrijorare pentru viticultori, care sunt în plină campanie de recoltare a strugurilor.

Cel puțin asta susțin specialiștii, și îi îndeamnă pe producători să continue culesul, scrie Agrobiznes.md.

Potrivit meteorologilor, în aceste zile, în nordul țării se așteaptă, noaptea, între +6 …+ 12 grade Celsius, în timp ce ziua mercurul în termometre va urca până la +27 grade Celsius. Și în centrul țării se atestă aceiași situație, noaptea sunt așteptate până la +13 grade Celsius, iar ziua temperatura aerului va oscila între +25…+28 grade Celsius. Un pic mai mică diferența de temperatură dintre zi și noapte va fi în sudul țării, acolo unde noaptea sunt prognozate +8…+14 grade Celsius, iar ziua,  +25…+29 grade Celsius. 

„Această diferență de temperatură nu este o problemă. Chiar dacă vor fi și temperaturi de până la -2 grade Celsius și înghețuri la suprafața solului tot nu vor fi afectați strugurii. Și asta pentru că ei conțin deja o cantitate mare de zahăr, astfel e clar că ei n-o să înghețe, prin urmare nu va fi afectată calitatea lor. Ar fi fost o problemă în cazul strugurilor albi, ei sunt mai sensibili la frig, dar ei deja, majoritatea au fost recoltați, au rămas doar strugurii roșii. Aceștia sunt mai rezistenți, au pielița mai groasă. Anul acesta avem altă problemă, strugurii sunt mai mici, cântâresc mai puțin de pe urma faptului că au o cantitate de suc mai mică și o concentrație de zahăr mai mare, dar asta îi face rezistenți la frig și înghețuri ”, a precizat specialistul din cadrul ONVV, Elizaveta Breahnă.

Mai mult decât atât, ploile prognozate de meteorologi pentru sfârșitul acestei săptămâni și începutul săptămânii viitoare sunt benefice, susține Elizaveta Breahnă.

„Precipitațiile ar fi afectat, iarăși, soiurile albe. Pentru cele roșii sunt benefice. Deja butucul și frunzele suferă din lipsă de umiditate. Ce ține de soiurile de masă, a rămas în mare parte doar Moldova, dar iarăși, el este un soi roșu și nu va avea de suferit”, a mai adăugat Elizaveta Breahnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău