Cum a văzut Geo Bogza Chișinăul. O expoziție de reviste digitale și cărți despre capitală, la Biblioteca Municipală
-
26 Iulie 2021 18:08
O expoziție cu mai bine de 40 de publicații periodice și cărți despre Chișinău, a fost vernisată la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, în cadrul Colocviilor de Vară, organizate la această instituție. Cititorii pot descoperi viața și personalitățile Chișinăului de altă dată, dar și diferite interferențe literare, culturale privind capitala Basarabiei, afirmă scriitoarea Maria Pilchin, redactor la secția Studii și Cercetări:
„Sunt expuse reviste, care de facto sunt digitale, dar noi le-am imprimat – sunt revistă de popularizare a științei, de promovare a activității de evenimente, servicii de bibliotecă. E un târg al rezultatelor noastre, care vine înspre comunitate. Cât privește cărțile expuse, ele sunt îngrijite de Lidia Culicovschi, care are o activitate prodigioasă în cadrul bibliotecii noastre, iar coordonator este directorul Mariana Harjevschi.
Cititorii pot descoperi din ele activitatea, viața și personalitățile Chișinăului de alt dată, dar si diferite interferențe literare, culturale privind capitala Basarabiei. Lucrează la ele mai multe secții ale bibliotecii – Studii și cercetări, Activitate editorială. Pot să zic că această echipă este o mică fabrică de editare.
Printre autori îl menționăm pe scriitorul Iurie Colesnic, cu care a devenit o frumoasă tradiție să colaborăm. El s-a apropiat de Chișinău într-un mod inedit – istoricul, dar și omul care a făcut filosofie arhitecturală, care a pus în valoare clădirile noastre, personalitățile Chișinăului. Menționăm cartea Bulevarde și străzi, un volum frumos îngrijit.
O carte mai veche, prezentă în expoziție, pe care ași scoate-o în evidență, este Chișinăul în literatură. E o antologie foarte frumoasă, editată cu prilejul celor 575 de ani ai capitalei. În acest volum, elaborată de o echipă minunată, antologatorul căruia a fost filologul Genoveva Scobioală, putem descoperi cum a descris Geo Bogza Chișinăul, într-un reportaj, sau alte poeme, eseuri, dedicate capitalei”, a menționat redactorul secției Studii și Cercetări, de la Biblioteca Municipală “B.P. Hașdeu”.
În cadrul expoziției de publicații dedicate capitalei, cititorii mai pot găsi cartea criticului de artă, Larisa Ungureanu, Chișinăul în teatru și cinematografie, a mai specificat Maria Pilchin.