Cum a transformat un programator român o ''idee nebunească'' într-o avere de șase miliarde de dolari

  • 22 Aprilie 2021 09:42
Cum a transformat un programator român o ''idee nebunească'' într-o avere de șase miliarde de dolari

Daniel Dines a trecut printr-o perioadă dificilă în SUA după ce în 2001 a plecat din România pentru a lucra la Microsoft Corp. însă această experiență i-a permis să pună bazele uneia dintre cele mai mari averi ale lumii, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.

Programatorul a revenit în 2005 în țara sa natală pentru a porni o afacere cunoscută astăzi sub numele de UiPath Inc., un producător de software care utilizează inteligența artificială și instrumente digitale pentru a ajuta mari companii și agenții guvernamentale să își automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate și resurse umane. Acțiunile acestei companii au intrat miercuri la tranzacționare la Bursa de la New York după o ofertă publică inițială care i-a permis să strângă peste 1,3 miliarde de dolari. Potrivit Bloomberg, Dines, care este directorul general al companiei, controlează un pachet de acțiuni cu o valoare de peste șase miliarde de dolari.

"Pentru cineva care avea 20 de ani la venirea în SUA din Europa, a fost o mare provocare pentru mine să mă adaptez la viața din State, chiar dacă din punct de vedere profesional experiența mea la Microsoft a fost una grozavă", spunea Daniel Dines anul trecut la conferința anuală de tehnologie Montgomery Summit. În consecință, "am avut o idee nebunească să mă întorc și să înființez o companie", a adăugat Dines, acum în vârstă de 49 de ani.

UiPath, care în 2019 a fost evaluată la șapte miliarde de dolari, este în prezent evaluată la aproximativ 30 de miliarde de dolari, ceea ce îl pune pe Dines în rândul celor mai bogați 50 de oameni ai planetei, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

"Să începi o companie dintr-un loc mic fără o piață îți oferă un avantaj ascuns: te obligă să gândești global încă din prima zi", scria Dines într-o scrisoare inclusă în documentația depusă de UiPath pentru listare. În această scrisoare, Dines mai spune că UiPath se pregătea de listare încă de la începutul anului trecut.

Dines, care a studiat matematica și informatica la Universitatea din București, a crescut în România când țara era condusă de fostul dictator Nicolae Ceaușescu. În România, Dines a înființat o companie denumită DeskOver pe care în 2015 a redenumit-o UiPath, pe care o conducea dintr-un apartament din București pentru ca, în 2017, să îi mute sediul central la New York.

Potrivit Bloomberg, Dines deține toate acțiunile Clasa B de la UiPath, care îi conferă câte 35 de drepturi de vot fiecare, comparativ cu un singur drept de vot pentru acțiunile Clasa A. Potrivit documentației de listare, Dines va continua să controleze UiPath și după IPO, operațiune cu prilejul căreia a vândut acțiuni în valoare de aproximativ 75 de milioane de dolari.

"La un anumit moment trebuie să devii o companie publică pentru a le permite angajaților tăi să obțină mai multă lichiditate să le oferi opțiuni cu acțiuni. Suntem aproape de acest punct", declara anul trecut Daniel Dines.

Miercuri, la scurt timp după deschiderea Bursei de la New York, acțiunile UiPath se tranzacționau între 62 și 64 dolari, în creștere cu 14% față de intervalul de preț vizat cu ocazia Ofertei sale Publice Inițiale (IPO). Producătorul de software a reușit să vândă 23,89 milioane acțiuni la un preț de 56 dolari per acțiune și a strâns 1,34 miliarde de dolari.

UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să își automatizeze procesele pentru a reduce costurile. Directorul general, Daniel Dines, declara recent că actualii clienți ai UiPath din sectoarele de retail, sănătate și finanțe utilizează serviciile companiei pentru a face față unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău