Cum a stimulat Gazprom creșterea prețurilor la gaze în Europa și Republica Moldova

  • 16 Mai 2023 11:18
Cum a stimulat Gazprom creșterea prețurilor la gaze în Europa și Republica Moldova

Reducerea abruptă a volumelor de gaze naturale livrate de către Gazprom a fost, anul trecut, principalul factor de creștere în 2022 a prețurilor la metan în Europa. Dependența țărilor europene de livrările de gaze rusești a fost unul din factorii principali care au dus la o creștere record a prețurilor gazelor naturale pe hub-urile europene în anul 2022.

Gazprom a redus de 4-5 ori livrările de gaze, stimulând creșterea prețurilor

Astfel, deja în martie 2022, prețul pentru o mie de metri cubi de gaze naturale la bursele europene ajungea la un nivel record istoric, depășind 2.000 dolari, scrie mold-street.com.

În această situație, gigantul rus Gazprom nu a majorat, dar dimpotrivă a redus drastic volumele de naturale livrate către statele din Europa.

După cum se poate observa din graficul anexat, după un vârf al livrarilor în martie 2022, declanșat de o creștere panicată a cererii pe fondul războiului din Ucraina, Gazprom reduce drastic aprovizionarea cu gaze a țărilor europene, iar piața reacționează imediat prin creșterea prețului.

Astfel, în august 2022, a avut loc o altă creștere a prețurilor din cauza suspendării și apoi a încetării livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream. În acea perioadă, prețul spot la gazele naturale pe piețele angro a atins recorduri noi – de peste 3.000 dolari pentru o mie de metri cubi, iar fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev prezicea un tarif de circa 5.000 de dolari.

Pe 31 august 2022, Gazprom a suspendat livrările de gaze prin Nord Stream, invocând lucrări de „întreținere programată”, după care a anunțat despre sistarea totală a livrărilor prin conducta respectivă, din cauza unor defecțiuni la motorul de turbină cu gaz și a incapacității sale de a remedia problema cu forțe proprii.

În plus, la sfârșitul lunii septembrie 2022, o explozie a scos definitiv din funcțiune sistemul de conducte Nord Stream, toate acestea fiind în plină dispută pe tema gazelor dintre Rusia și Uniunea Europeană.

Datele publice arată că dacă în martie 2022 Gazprom livra în Europa circa 9,8 miliarde metri cubi de gaze pe lună, apoi în iunie livrările au scăzut la jumătate, iar din septembrie au coborât la doar două miliarde metri cubi, nivel ce s-a menținut până în prezent.

Creșterea tranzitului de gaze prin Ucraina ar fi putut compensa întreruperea transportului de gaze prin conducta Nord Stream, dar Gazprom nu a utilizat această oportunitate.

Măsurile luate de UE pentru a face față crizei

De menționat, că asigurarea consumului de metan în sezonul de iarnă este strâns legată de utilizarea capacităților depozitelor subterane de înmagazinare a gazelor.

Creșterea tensiunilor geopolitice după izbucnirea războiului a sporit necesitatea de a stoca cantități mai mari a gazelor în depozite subterane de înmagazinare, pentru aprovizionarea fiabilă a consumatorilor în iarna 2022-2023.

Gazprom deținea o cincime din capacitatea de stocare a gazelor din Germania. Situația era similară și în Austria. Comportamentul rar întâlnit pe piață al unei companii, care restrânge oferta în fața unei cereri în creștere, a dus la investigații și la măsuri specifice din partea UE.

La 29 iunie 2022, pentru a se proteja împotriva viitoarelor riscuri de întrerupere a aprovizionării cu gaze, Parlamentul European a adoptat Regulamentul (CE) 2022/1032, care a stabilit pentru statele membre un nivel minim obligatoriu de stocare a gazelor în instalațiile de înmagazinare subterană de 80% până la 1 noiembrie 2022, și ulterior până la data de 1 noiembrie din fiecare an – de cel puțin 90%.

Același regulament prevede că statele membre, care nu dispun de instalații de înmagazinare subterană a gazelor, ar trebui să garanteze că participanții la piață să dispună până la 1 noiembrie în statele membre care au instalații de înmagazinare un volum de gaze stocat, care corespunde unui nivel de cel puțin 15% din consumul lor mediu anual de gaze din perioada precedentă de cinci ani.

Totodată, Regulamentul (CE) 2022/1032 a stabilit certificarea obligatorie a tuturor operatorilor depozitelor de înmagazinare pentru a evita riscurile de interferență externă. Instalațiile de înmagazinare în sine sunt clasificate ca infrastructură critică.

Depășirea sezonul rece în Europa a fost facilitată în mare măsură de vremea caldă din timpul iernii și de măsurile coordonate de reducere a consumului de gaze.

Reacția și acțiunile autorităților din Moldova

Situația de alertă din sectorul de gaze al Europei a avut un impact dublu pentru consumatorii din Republica Moldova, deoarece țara nu are producere proprie de gaze și capacități de stocare. Prin urmare, autoritățile centrale au început din timp o pregătire intensivă către sezonul rece.

Din cauza crizei energetice pe fondul insuficienței de gaze și a creșterii semnificative a prețului resurselor, în țară s-a impus starea de urgență. În baza dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale din Republica Moldova, începând cu luna mai și până în noiembrie 2022, Moldovagaz a vândut către SA Energocom circa 89,9 milioane metri cubi de gaze, în valoarea de 1,95 miliarde lei, care au fost transportate și stocate în țările vecine.

De notat că aceste gaze au fost vândute la prețuri mai avantajoase față de cele de pe bursele europene – circa 1.035,13 dolari pentru o mie de metri cubi.

Șantajul Gazprom

Începând cu luna octombrie 2022, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Republica Moldova până la volumul echivalent cu capacitatea rezervată garantată a sistemului de transport gaze din Ucraina – 5,7 milioane metri cubi pe zi sau 176,7 milioane metri cubi pe lună (circa 50% din cerere), făcând referire la refuzul unilateral al părții ucrainene de a prelua pentru tranzit gazele naturale la unul din punctele de intrare al sistemului de transport gaze din Ucraina, aflat de facto pe teritoriu necontrolat de autoritățile de la Kiev.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al operatorului sistemului de transport din Ucraina, acest motiv a fost nefondat, deoarece la punctul de interconectare „Sudja” (la frontiera Federații Ruse cu Ucraina, pe teritoriu controlat de autoritățile din Ucraina) exista la acel moment o capacitate nerezervată de 15 milioane m³ pe zi, iar din cele 72 de milioane metri cubi pe zi rezervate pentru Gazprom la punctul de interconectare „Sudja”, se utilizau circa 42 de milioane metri cubi pe zi.

În noiembrie 2022, Gazprom a amenințat că va întrerupe livrările de gaze prin Ucraina, acuzând-o că stochează pe teritoriul său o parte din gazul care urma să fie tranzitat către Republica Moldova. Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina a declarat că toate gazele primite în punctul de interconectare „Sudja” pentru a fi tranzitate către Republica Moldova au fost transportate integral și confirmate prin documente semnate de operatorii de sistem de gaze adiacenți din Ucraina și țara noastră.

Ostilitățile din Ucraina, de asemenea, au pus în pericol aprovizionarea continuă cu gaze naturale a Republicii Moldova. Totodată, Federația Rusă a amenințat că va impune sancțiuni împotriva Naftogaz Ukrainî în legătură cu o cerere de arbitraj, prin care operatorul ucrainean a cerut plata integrală a capacităților rezervate pentru tranzit, după ce Gazprom a încetat să le achite.

Achizițiile de gaze

Astfel, în prag de iarnă (2022/2023), a existat un risc sporit de suspendare completă a livrărilor de gaze de către Gazprom în Republica Moldova, fapt care a generat întreprinderea măsurilor imediate de creare a rezervelor strategice de gaze, pentru a preveni o criză energetică și pentru a asigura cu metan și energie electrică toți consumatorii din republică în perioada de iarnă.

Luând în considerație că, începând cu luna decembrie 2022 și până în prezent, Energocom a încheiat contract de procurare a energiei electrice cu Moldgres (Moldavscaia GRES – Centrala termoelectrică Moldovenească), întregul volum de gaze primit de la Gazprom este livrat de Moldovagaz regiunii transnistrene –Tiraspoltransgaz.

În consecință, în perioada decembrie 2022 – martie 2023, Moldovagaz a furnizat circa 367 milioiane metri cubi de gaze naturale consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului, integral procurate de la Energocom (7 904 667 184,28 MDL). Prețul mediu ponderat a fost de circa 1.058,77 dolari pentru o mie de metri cubi, iar costul total a fost de 7,9 miliarde lei.

Consumul de gaze în Moldova s-a redus cu 48%

Trecerea sezonului rece în Republica Moldova a fost facilitată în mare măsură de vremea caldă din timpul iernii. Astfel, consumul total de gaze naturale în primul trimestru din 2023 a scăzut cu 48% față de aceeași perioadă din 2022.

Scăderea consumului, în perioada rece 2022-2023, se datorează și prețurilor ridicate ale gazelor pentru perioadă respectivă. Totodată, Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze din țară, a redus semnificativ consumul de gaze, utilizând păcură în procesul de producere, reieșind din considerente economice.

În consecință, volumele de gaze strategice ale Republicii Moldova și ale țărilor din UE, stocate în depozite de înmagazinare din Ucraina și ale altor țări europene, nu au fost consumate în timpul sezonului rece la nivel prognozat, din cauza timpului cald și a măsurilor întreprinse de guverne, menite să reducă consumul de gaze. Respectiv, o parte din volumele de gaze înmagazinate de Energocom în țările vecine a rămas neconsumată.

Potrivit informațiilor publicate de Gas Infrastructure Europe (GIE), sezonul de extragere a gazelor din depozite de înmagazinare europene s-a încheiat pe 6 aprilie 2023. Nivelul de ocupare a depozitelor de înmagazinare din Europa a scăzut la 55%, ajungând la 55,4 miliarde metri cubi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău