Cum a reușit primarul unei comune din România să-i convingă pe localnici să colecteze gunoiul selectiv

  • 20 Iulie 2018 11:29
Cum a reușit primarul unei comune din România să-i convingă pe localnici să colecteze gunoiul selectiv

Inspirat de măsurile luate de un oraș din Italia, primarul din Sălacea, județul Bihor, România, Bela Horvath, a impus tarife diferite pentru strângerea gunoiului. Cei care o fac selectiv plătesc de două ori mai puțin decât cei care amestecă deșeurile. În câteva luni, aproape toți locuitorii s-au conformat și acum colectează selectiv gunoiul. Și nu oricum, ci pe cinci fracții, se arată într-un material realizat de Digi24.ro.

A împărțit containere locuitorilor și a impus tarife diferite: 5 lei (circa 20 de lei moldovenești) de persoană pe lună pentru cei care colectează separat gunoiul și 10 lei (circa 40 de lei moldovenești) pentru cei care nu fac acest efort.

"Noi, din fonduri locale au cumpărat trei containere pe care le-am dat gratuit cetățenilor, pentru reziduale și pentru biodeșeuri, niște containere care se pot închide, nu chiar ermetic, dar nu iese mirosul și au rămas pubelele vechi care sunt la 120 de litri pentru sticlă", explică Bela Horvath, primarul comunei Sălacea.

În trei luni de la demararea proiectului, 90% din cei aproape trei mii de localnici s-au conformat. În plus, în comună s-au amenajat și două puncte de colectare pentru deșeuri voluminoase.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău