Cum a reușit Chile să aibă succes în campania de vaccinare. Rolul pe care l-a jucat președintele

  • 18 Aprilie 2021 09:00
Cum a reușit Chile să aibă succes în campania de vaccinare. Rolul pe care l-a jucat președintele

Președintele statului Chile, Sebastian Piñera, a avut o idee inedită, care s-a dovedit a fi funcțională, despre cum să asigure dozele de vaccin anti-Covid pentru cetățenii țării sale. Pentru că pe chilieni îi ajută și sistemul medical funcțional, sunt acum pe locul 3 în lume la imunizarea împotriva noului coronavirus. Chilienii au fost, de altfel, și primii din America Latină care au început campania de vaccinare. Despre toate acestea, dar nu numai, aflăm dintr-un interviu cu Jorge Tagle, ambasadorul chilian la București.

Cristina CileacuDle ambasador, am văzut un top trei al vaccinărilor în lume și locurile sunt cam așa: pe locul unu, este Israel, pe locul doi, Regatul Unit și pe locul trei, Chile, țara dvs. Care este secretul din spatele acestui succes?

Jorge Tagle, ambasadorul Chile la București: Secretul nu este niciun secret. Dar factorii care au făcut posibil acest lucru sunt doi. Primul este că președintele Piñera a reacționat rapid legat de această chestiune și în martie anul trecut a realizat că va fi nevoie de vaccin și că deja anumite state se pregăteau pentru asta. Așa că a trimis instrucțiuni, prin WhatsApp, unora dintre ambasadorii noștri din acele țări, să obțină vaccinul, să înceapă să obțină mai multe informații despre vaccinuri. Mesajul pe WhatsApp a venit direct de la președinte, nu de la ministru sau de la altcineva.

Apoi, a delegat secretarii noștri pentru relațiile economice internaționale să negocieze cu diferitele laboratoare. Am început să facem asta, am avut chiar și oameni din Chile voluntari pentru testele pentru vaccinuri, așa că am făcut înțelegeri cu Pfizer, cu Sinovac, cu AstraZeneca, Moderna, iar când s-a început distribuția de vaccinuri, am început cu Pfizer, dar au fost niște probleme cu distribuția, așa că am primit o cantitate mare de Sinovac, din China.

Un al doilea factor este că avem un sistem public de sănătate foarte bun și pentru vaccinări. Este ceva cu vechime, pot spune că am început în secolul al XIX-lea, l-am întărit în anii 70 și am continuat. Acestea au făcut posibil acest proces uriaș de vaccinări din Chile, unde rolul fiecărui primar din țară a fost foarte important, pentru că a înlesnit obținerea de locuri pentru centrele de vaccinare.

„Băieții din Chicago” au transformat economia

Băieții din Chicago, așa au denumit chilienii grupul de economiști pregătiți la Universitatea din Chicago de laureatul Nobel Milton Friedman, care le-a transformat economia. După ce generalul Augusto Pinochet a preluat puterea printr-o lovitură de stat și a instaurat junta militară, acești economiști l-au convins că este nevoie să se aplice o serie de măsuri economice dure, care să ajute țara. Chile s-a dezvoltat, dar nicio schimbare nu se face fără costuri la pachet.

Cristina CileacuChile este, încă, una dintre țările bogate din America Latină, dar distanța dintre bogați și săraci la nivelul populației este în creștere sau cel puțin așa spun studiile OCDE. Care este cauza pentru situația de acum?

Jorge Tagle: După regimul generalului Pinochet, care a fost până în 1990, a fost o tranziție la democrație, care nu era nouă pentru noi, doar ne-am întors la democrație, iar acest sistem a devenit mai social-democrat. Cu toate acestea, cred că am întârziat puțin până când am făcut modificările corecte.

Dar sunt două situații. Cea pentru oamenii din pătura de mijloc din Chile este destul de strânsă. Dar, dacă este să comparăm cum eram, este mult mai bine acum decât înainte. Dar dacă vezi o fotografie, te uiți practic la o situație dintr-un moment dar. Ca să înțelegi, este necesar să vezi tot filmul. Și dacă vezi tot filmul, realizezi că și sistemul social este un succes. Dar mai sunt multe lucruri de făcut. Și le facem, lucrăm la asta. De aceea, atunci când am avut proteste în octombrie și noiembrie, 2019, care au fost o surpriză pentru întreaga țară, au fost ca un semnal de alarmă și acum lucrăm la rezolvarea acestor probleme. Diferențele nu au crescut. Diferențele, cumva, s-au micșorat. Dar sunt încă mari. Acum avem și pandemia și aceasta a accentuat problemele, pentru că atenția merge spre situația prezentă provocată de pandemie.

De ce vor chilienii să-și schimbe Constituția

Cea mai importantă schimbare pe care o fac acum chilienii pentru ei este a legii fundamentale după care se guvernează țara. Constituția chiliană urmează să fie modificată, dar procesul este unul de durată, iar pandemia ține și în acest caz lucrurile pe loc.

Cristina Cileacu: Dacă tot l-ați menționat pe Augusto Pinochet, mai este o schimbare care se întâmplă în țara dvs. Chilienii au votat pentru schimbarea Constituției care este de pe vremea lui. Sunt de asemenea voci care spun că și asta va duce la adâncirea distanțelor despre care am vorbit. Deci, de ce sunt necesare aceste schimbări și ce va fi diferit când se va schimba Constituția?

Jorge Tagle: Încă vorbim despre Constituția lui Pinochet, dar trebuie să luăm în calcul că din 1990, Constituția a fost amendată de mai multe ori. Cel mai important amendament a fost în 2005, în timpul președinției lui Ricardo Lagos. Dacă alăturăm cele două texte (n.r. ale Constituției) sunt complet diferite. Cu toate acestea, în mintea oamenilor, este în continuare Constituția lui Pinochet. Iar acest lucru a fost foarte clar în timpul protestelor din 2019. Atunci, președintele Piñera le-a cerut liderilor politici și parlamentarilor să ajungă la un acord. Și acesta a fost semnat în noiembrie și atunci am anunțat că vom face un referendum, care a fost anul trecut.

Cum să furi un râu întreg? Gesturi extreme în lupta pentru apă

Cum să furi un râu întreg? S-a întâmplat în Chile, într-o regiune unde se cultivă avocado. Deținătorii de plantații au deturnat cursul apei, pentru că legea permite concesionarea drepturilor, pentru utilizarea ei în agricultură. Acest fapt, combinat cu un management defectuos al apei și seceta, au dus la o criză în regiune. Accesul la apă este un drept fundamental, pe care locuitorii din acea zonă l-au pierdut momentan.

Cristina Cileacu: Acum câțiva ani am văzut un documentar despre o regiune care se numește Petorca, care este cel mai mare producător de avocado din țara dvs. Acel documentar arăta cum un râu întreg a fost furat, în Chile. Mai sunt și alte regiuni unde chilienii se luptă pentru dreptul lor la apă. De ce este această problemă, pentru că Chile este o țară cu multe râuri, dar are această situație cu apa?

Jorge Tagle: Avem această situație, chiar dacă avem multe râuri, dar acum avem și râuri care au secat. Avem secetă de 10 ani, a fost cea mai grea secetă din istoria noastră și suferim din această cauză. Apa pentru consumul oamenilor a fost mereu disponibilă. Dar sunt anumite regiuni în care este mai dificil să obții apă, nu din cauza producție de masă de avocado sau alte produse, ci din cauza situației în care suntem. Aceasta este principala problemă. Și da, avem anumite producții agricole care au și ele nevoie de apă. Trebuie să găsim un echilibru între aceste lucruri. Se spune că în Chile vindem drepturile asupra apei. Nu este așa. Am văzut și eu documentarul despre care vorbești, în urmă cu câteva luni. Dar nu este așa. Statul concesionează drepturile asupra apei.

Cum împacă Chile mediul și mineritul

Cristina Cileacu: Dacă tot vorbim despre apă, să vorbim și despre schimbările climatice. Țara dvs de exemplu, este cel mai mare exportator de cupru din lume, în deșertul Atacama, Chile are mine de litium, un element foarte important pentru tot ceea ce înseamnă tehnologie în zilele noastre. Care este situația generală, pe scurt, în Chile, legat de mediu?

Jorge Tagle: Este o situație destul de dificilă, pentru că suntem încă dependenți, 40% din veniturile noastre se datorează cuprului. Apoi adăugăm litiumul și alte minerale. Și avem desigur problema mediului și pe cea a mineritului. Mineritul este una dintre cele mai poluante activități. De aceea, suntem foarte încântați de acest nou proiect, hidrogenul verde. S-au făcut studii și Chile va fi țara care va produce cel mai ieftin hidrogen verde, cu ajutorul surselor de energie verde, cum este cea solară, eoliană, iar în nord, vom folosi desigur energie solară sau energia radiațiilor. Și unul dintre primele feluri în care îl vom folosi (n.r. hidrogenul verde) va fi pentru minerit, pentru a-l transforma într-o industrie verde.

De ce sunt chinezii interesați de Chile

Sunt câteva industrii chiliene pentru care China a crescut mult investițiile în țara din America Latină. Chinezii sunt interesați de zona energetică, pentru că în Chile este potențial pentru dezvoltare în domeniul energiei verzi, în industria alimentară, dar și în infrastructură. Înseamnă ceva mai mult decât investiții acest interes al Chinei?

Cristina CileacuO știre recentă din Chile spune că unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat, pentru construirea unei autostrăzi uriașe în Chile, va fi făcut cu China. Cum vede Chile China, din punctul de vedere al relațiilor economice și nu numai?

Jorge Tagle: Noi am avut mereu relații foarte bune cu China. Chiar și în timpul lui Pinochet, relațiile cu regimul comunist erau bune. Chile a fost prima țară latino-americană care a recunoscut China. Am avut mereu relații foarte bune, iar China este principalul partener comercial, urmată de SUA și Uniunea Europeană și țările MERCOSUR. Suntem deschiși pentru investițiile chineze, așa cum suntem deschiși și pentru investițiile americane sau europene.

Cristina Cileacu: Dacă îmi permiteți, dle ambasador, de regulă investițiile Chinei vin la pachet cu o influență mai mare a Beijingului în țările unde aceste investiții sunt făcute. Este și cazul Chile?

Jorge Tagle: Avem propriile reguli. Toți investitorii străini trebuie să urmeze regulile noastre. De regulă, când investești într-o țară străină, îți prezinți interesele guvernului local și așa este corect să faci. Dar asta nu înseamnă că guvernul local va urma acele interese. Guvernul local, guvernul chilian va urmări interesele țării. Dacă investitorul străin simte că acea țară nu este bună pentru investițiile lui, atunci este liber să nu investească. Așa funcționează lucrurile în Chile. Pentru noi, statul de drept este foarte important și se aplică la fel pentru toată lumea, investitorii locali sau străini. Nu văd nicio problemă în a avea mai multe investiții chineze, atât timp cât este respectată legea locală. Pentru noi este ceva simplu. Influență? Toată lumea vrea influență și va încerca să își protejeze interesele, cum am spus mai devreme. Este dreptul lor să facă asta.

Chile, un partener solid pentru SUA în America Latină

Statele Unite văd în Chile un partener solid în America Latină, pentru că această țară a continuat să respecte statul de drept și celelalte valori democratice, după ce a scăpat de dictatura lui Augusto Pinochet. Iar legătura dintre cele două state trece dincolo de politică și economie.

Cristina Cileacu: Țara dvs, dacă tot ați amintit despre statul de drept, este cunoscută și pentru transparență. Iar asta vă face un puternic aliat al SUA în regiune. Cum este această legătură, dacă vorbim despre ce înseamnă Chile în America Latină, în relația cu SUA?

Jorge Tagle: Tradițional avem relații foarte bune cu SUA. De fapt, președintele Biden, după ce a fost ales, primul președinte latino-american pe care l-a sunat a fost președintele Piñera. Și împărtășim cu SUA, așa cum facem și cu Uniunea Europeană, foarte multe valori, comerțul liber, drepturile omului, democrația. De asemenea, avem și multe investiții americane, chiar dimineață citeam că o mare companie de media americană a cumpărat o companie mare de media din Chile. Deci, după cum vezi, Chile este deschisă pentru afaceri. Și chiar suntem, avem acorduri comerciale de liber schimb cu 64 de țări, inclusiv cu România, prin acordul pe care îl avem cu UE. Deci nu ne este teamă să lucrăm cu toată lumea sau să primim investiții de la toată lumea. Iar cu SUA, cum am spus, avem o relație foarte bună. Și avem ceva specific în această relație. În urmă cu ceva timp, am fost consul general la Los Angeles. Iar acolo am avut experiențe cu Consiliul Chile-California, o instituție care funcționează la nivelul statului California, împreună cu guvernul Chile și include antreprenori, reprezentanți ai mediului academic și ai guvernului, americani de origini chiliene. Și ei lucrează împreună. Același lucru îl avem și cu statul Massachusetts și cu Washington.

Ambasadorul chilian care a salvat evrei polonezi în România

Cristina Cileacu: Și dacă vorbim despre UE, cât de bune sunt relațiile, dacă tot sunteți aici, în România?

Jorge Tagle: Sunt foarte fericit să fiu aici, în România, o țară latină. Relațiile noastre cu Uniunea Europeană sunt importante pentru noi nu doar din punct de vedere economic și comercial, dar și din cel politic. Cum am spus, împărtășim foarte multe interese și viziuni asupra lumii. Deci este o relație excelentă, avem mai mult decât un acord de liber-schimb, unul de asociere, care este vechi de 17 ani deja și include acordul de liber-schimb și cooperarea politică. Iar acum suntem în negocieri pentru modernizarea acestui acord. Sper că va fi gata anul acesta, să vedem cum evoluează.

Cu România avem o relație istorică, zilele trecute am citit o scrisoare de răspuns trimisă de Majestatea Sa, Ferdinand I, fostului nostru președinte, Aníbal Pinto, prin care se cerea inițierea de relații diplomatice. Iar răspunsul regelui a fost emoționant. Am suferit multe împreună, am avut parte de dictaturi.

Dar aș vrea să mai subliniez un aspect, rolul unui diplomat chilian care a fost aici, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Samuel del Campo. A fost atașatul de afaceri în România, din 1941 până în 1943. Chile reprezenta atunci și interesele Poloniei, România rupsese relațiile cu Polonia, așa că Chile îi reprezenta aici. Și Samuel del Campo chiar a locuit o vreme în reședința poloneză și a arborat și steagul chilian, pentru a proteja ambasada. Dar mai mult, a dat pașapoarte chiliene și documente de călătorie chiliene evreilor polonezi care au fost aduși aici pentru ca de aici să fie trimiși în Basarabia și datorită lui, aceste vieți au fost salvate. Este cunoscut deja că a salvat cam 1.200 de oameni și acum are un loc în rândul celor Drepți între Popoare, la Ierusalim. Pentru mine acesta este un exemplu foarte puternic. Sper că nu va mai fi vreodată nevoie să facem asta, dar este o legătură importantă între țările noastre.

Cristina CileacuDle ambasador, sper că legătura va deveni mai puternică și cu ajutorul dvs, cât sunteți în România, ca ambasador al Chile. Și vă doresc numai bine.

Sursa:Digi24.ro

 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău