Cum a fugit fostul șef al Nissan, Carlos Ghosn, din Japonia: a evadat în cutia unui instrument muzical, planul fiind pus la punct de către soția sa

  • 01 Ianuarie 15:33
Cum a fugit fostul șef al Nissan, Carlos Ghosn, din Japonia: a evadat în cutia unui instrument muzical, planul fiind pus la punct de către soția sa

Fostul director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, a reușit să fugă din Japonia în Liban ajutat de o rețea de asociați, după mai multe săptămâni de planificare a acestei operațiuni, informează Mediafax.

Asociații lui Ghosn au intenționat, astfel - și au reușit - să-l ducă pe fostul șef al Nissan și Renault în Liban, țara sa natală, o țară cu un sistem judiciar „mai prietenos”.

Evadarea lui Ghosn s-a petrecut în timp ce fostul executiv își aștepta procesul. El fusese arestat în Japonia, acuzat de mai multe abateri financiare în 2018, acuzații care au dus, de altfel, și la îndepărtarea lui de la conducerea companiilor Nissan și Renault.

În weekend, o echipă al cărei scop principal era extragerea lui Ghosn din Japonia, a demarat operațiunea, care a inclus și un număr de complici din Japonia.

Ghosn ar fi evadat în cutia unui instrument muzical. Evadarea a fost pusă la punct de soția sa

Nu este încă foarte clar cum a reușit Ghosn să scape de supravegherea autorităților judiciare din Japonia, în așa fel încât să se îmbarce în avionul privat care l-a dus, mai întâi, în Turcia.

Potrivit presei libaneze, Ghosn ar fi fugit din Japonia în cutia unui instrument muzical, după ce un grup muzical i-ar fi vizitat casa din Tokyo în perioada Crăciunului.

O altă relatare din cotidianul francez Le Monde arată că soția directorului auto, Carole Ghosn, ar fi pus la punct evadarea cu ajutorul fraților ei și contactele lor din Turcia. Le Monde mai relatează că acesta ar fi decis să fugă deoarece autoritățile din Japonia ar fi obținut noi informații financiare incriminatorii despre Ghosn din conturile sale offshore, printre care și unul din Dubai.

Ziarul libanez Annahar relatează că Ghosn a intrat în Liban cu un pașaport francez. O altă informație cum că fostul director auto ar fi avut o întâlnire cu președintele libanez Michel Aoun a fost negată de administrația acestuia.

Cotidianul britanic Guardian precizează că autoritățile vamale libaneze au fost îndemnate de anumiți lideri politici să ignore formalitățile de securitate la sosirea lui Ghosn pe aeroportul din Beirut. Ministerul libanez de Externe a precizat într-un comunicat că fostul director auto a intrat în Liban în mod legal și că nu are informații cu privire la cum a reușit Ghosn să fugă din Japonia.

Ziarul japonez Asahi relatează că este posibil ca Ghosn să fi plecat din Japonia de pe aeroportul Kansai de lângă Osaka în data de 29 decembrie 2019. Asahi citează date de zbor de la Ministerul Transporturilor precizând că un avion Bombardier a părăsit aeroportul Kansai duminică seară și a aterizat luni dimineață la Istanbul. Un avion mai mic a decolat apoi din Istanbul la doar jumătate de oră distanță.

Traseul cel mai probabil: Japonia-Turcia-Liban. Ghosn deținea trei pașapoarte
Inițial, Carlos Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde și-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat luni dimineață, 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soția sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat și ea un rol important în fuga fostului director Nissan. Într-un răspuns pentru WSJ, Carole a descris revederea cu soțul ei drept „cel mai bun cadou din viața mea”.

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia în 2018 după ce a fost acuzat de infracțiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari.

Acum, la mai bine de un an de la arestarea sa, Ghosn a fugit în Liban pentru a fi judecat în țara sa natală, unde este privit aproape ca un erou național.

Asociații care l-au ajutat pe Ghosn să fugă de judecata din Japonia sunt de părere că procurorii din Liban, care ar urma să colaboreze cu cei din Japonia într-un viitor proces, i-ar oferi fostului director condiții mai favorabile în așteptarea judecării speței sale.

Legislația judiciară din Liban acordă posibilitatea ca cetățenii libanezi să fie judecați pentru infracțiuni comise peste hotare. Rămâne de văzut dacă autoritățile libaneze și cele japoneze vor fi de acord cu o judecată în Liban.

Fuga lui Ghosn l-a surprins și pe propriul său avocat din Japonia. Acesta l-a văzut ultima dată pe clientul său pe 25 decembrie 2019. El a mai spus că echipa sa de avocați încă are în posesie cele 3 pașapoarte ale sale, francez, libanez și brazilian.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepția acestuia că este maltratat de către sistemul judiciar din Japonia și că acolo nu poate primi o judecată corectă din moment ce există o „prezumție de vinovăție”.

Rata de condamnare în Japonia este de 99%.

Carlos Ghosn este așteptat să vorbească în următoarele zile într-o conferință de presă din casa sa din Liban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,1 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Sat
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău