Cum a fost păcălit Israelul de Hamas timp de mai bine de un an: „Ne-au făcut să credem că vor bani, nu conflicte, dar ei pregăteau atacul”

  • 09 Octombrie 2023 19:01
Cum a fost păcălit Israelul de Hamas timp de mai bine de un an: „Ne-au făcut să credem că vor bani, nu conflicte, dar ei pregăteau atacul”

Gruparea teroristă Hamas a convins Israelul că nu este interesat de război, a declarat luni o sursă apropiată organizației teroriste pentru agenția de presă Reuters. Hamas a desfășurat o campanie de ani de zile pentru a păcăli Israelul să creadă că grupul nu dorește un conflict armat și că ar putea fi liniștit cu stimulente economice pentru a menține un calm relativ. O sursă Hamas afirmă că o celulă de elită a bruiat semnalele la baza IDF în prima etapă a atacului; un raport susține că Iranul este implicat în planuri, scrie The Times of Israel.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu este pregătit pentru o luptă”, a declarat sursa pentru agenție. „Hamas a folosit o tactică de informații fără precedent pentru a induce în eroare Israelul în ultimele luni, dând impresia publică că nu era dispusă să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul, în timp ce se pregătea pentru această operațiune masivă”, scrie G4Media.

Frontiera cu Gaza a fost relativ liniștită în ultimele luni. Hamas a stat în afara unei runde de lupte mortale între Israel și Jihadul Islamic Palestinian, mai mic, la începutul acestui an.

Sâmbătă, bărbați înarmați din Hamas au deschis o breșă la granița cu Israelul, ucigând peste 700 de persoane și luând cel puțin alți 100 de ostatici în Gaza în timpul acestui raid fără precedent. De asemenea, gruparea teroristă a lansat mii de rachete asupra Israelului. Sursa a precizat că, în cadrul pregătirilor sale, organizația teroristă a construit o comunitate israeliană fictivă pentru a se antrena pentru asaltul în care oamenii înarmați au mers sâmbătă din casă în casă în orașele de frontieră, ucigând locuitori.

„Israelul i-a văzut cu siguranță, dar a fost convins că Hamas nu dorește să intre într-o confruntare”, a declarat sursa. Sursa a precizat că Hamas a convins Israelul că este mai interesat să se asigure că locuitorii din Gaza au permise de muncă care să le permită să intre în Israel, unde câștigă salarii mai mari decât în enclavă. Hamas a desfășurat o campanie de ani de zile pentru a păcăli Israelul să creadă că grupul nu dorește un conflict armat și că poate fi liniștit cu stimulente economice pentru a menține un calm relativ, a declarat luni o sursă apropiată organizației teroriste pentru agenția de presă Reuters.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu este pregătit pentru o luptă”, a declarat sursa pentru agenție. „Hamas a folosit o tactică de informații fără precedent pentru a induce în eroare Israelul în ultimele luni, dând impresia publică că nu este dispusă să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul, în timp ce se pregătea pentru această operațiune masivă”, a spus sursa.

Frontiera cu Gaza a fost relativ liniștită în ultimele luni. Hamas a stat în afara unei runde de lupte mortale între Israel și Jihadul Islamic Palestinian, mai mic, la începutul acestui an.

Sâmbătă, bărbați înarmați din Hamas au deschis o breșă la granița cu Israelul, ucigând peste 700 de persoane și luând cel puțin alți 100 de ostatici în Gaza în timpul acestui raid fără precedent. De asemenea, gruparea teroristă a lansat mii de rachete asupra Israelului.

Sursa a precizat că, în cadrul pregătirilor sale, organizația teroristă a construit o comunitate israeliană fictivă pentru a se antrena în vederea asaltului în care bărbați înarmați au mers sâmbătă din casă în casă în orașele de frontieră, ucigând locuitori.

„Israelul i-a văzut cu siguranță, dar a fost convins că Hamas nu dorește să intre într-o confruntare”, a declarat sursa.

 

Sursa a precizat că Hamas a convins Israelul că este mai interesat să se asigure că locuitorii din Gaza au permise de muncă care să le permită să intre în Israel, unde câștigă salarii mai mari decât în enclavă.

„Hamas a reușit să construiască o întreagă imagine că nu este pregătită pentru o aventură militară împotriva Israelului”, a declarat sursa.

Sursa a precizat că mulți lideri ai grupării teroriste nu au fost anunțați de atacul planificat pentru a împiedica scurgerea de informații către Israel. În plus, celor aproximativ 1.000 de teroriști implicați în atacul devastator nu li s-a spus exact pentru ce se antrenau.

O sursă de securitate israeliană anonimă a declarat pentru agenția de presă că serviciile de securitate au căzut în capcana șiretlicului.

„Ne-au făcut să credem că vor bani”, a declarat sursa israeliană. „Și tot timpul au fost implicați în exerciții sau antrenamente până când s-au dezlănțuit”. Raportul a spus că refuzul aparent al Hamas de a se implica în rundele recente de lupte, chiar și în timp ce Jihadul Islamic Palestinian a tras rachete asupra Israelului, a făcut parte din subterfugiu.

Fostul consilier pentru securitate națională Yaakov Amidror a declarat pentru Reuters că unele țări aliate cu statul evreu au crezut în minciună, spunând Ierusalimului că Hamas dă dovadă de „mai multă responsabilitate”.

„Am început în mod stupid să credem că este adevărat”, a spus el. „Astfel, am făcut o greșeală. Nu vom mai face această greșeală din nou și vom distruge Hamas, încet, dar sigur.”

Sursa a declarat că atacul a fost efectuat în patru etape. În primul rând, un baraj de aproximativ 3.000 de rachete a fost lansat asupra Israelului.

În același timp, o celulă a zburat cu deltaplane peste graniță și a securizat zona, permițând unei unități teroriste de elită să treacă de bariera de securitate fortificată a Israelului.

Sursa a declarat că au fost folosiți explozibili pentru a sparge bariera, iar primii teroriști au trecut pe motociclete. Apoi au fost aduse buldozere pentru a lărgi spațiul, permițând trecerea jeep-urilor.

Sursa a declarat că o „unitate de comando” a teroriștilor a atacat apoi sediul diviziei sudice a FDI din Gaza „și a blocat comunicațiile, împiedicând personalul să sune comandanții sau să se contacteze între ei”. Teroriștii și-au continuat apoi ravagiile criminale prin orașele de frontieră și baza militară, precum și printr-o petrecere rave aglomerată, măcelărind sute de oameni și luând cel puțin 100 de ostatici în Gaza.

O sursă de securitate israeliană anonimă a declarat că trupele din apropierea graniței cu Gaza nu erau la capacitate maximă, deoarece o parte dintre ele au fost mutate în Cisiordania – raportul a spus că „pentru a proteja coloniștii israelieni”, pe fondul unei creșteri a violențelor în această zonă.

„[Hamas] a exploatat acest lucru”, a declarat sursa. Raportul Reuters privind antrenamentul secret planificat de mult timp pentru atac a fost susținut de Canalul 13 de știri, care a publicat un citat din interogatoriul unui terorist Hamas care a participat la atac și care a fost reținut în Israel.

„Au trecut cinci ore înainte să tragă asupra noastră”, a spus acesta, despre zona pe care a atacat-o. „Eram pregătiți cu 1.000 de luptători, am străpuns gardul în 15 locuri”. „Am fost șocați de faptul că IDF nu ne așteptau”, a mai spus el.

„Am condus o familie pe jos până în Fâșia Gaza timp de două ore, fără întrerupere”, a spus el.

„Ne-am pregătit timp de peste un an. Am fost încurajați de demonstrațiile din Israel”, a spus teroristul, referindu-se aparent la protestele împotriva revizuirii judiciare a guvernului. Instituția de securitate a avertizat de mult timp că planul guvernului a avut un impact asupra capacităților operaționale ale armatei și a afectat descurajarea Israelului.

Sursa a spus că revoltele din ultimele săptămâni ale locuitorilor din Gaza la gardul de la graniță au fost o „înșelăciune”.

„Operațiunea a depășit toate așteptările”, a spus el, adăugând că se referea în special la numărul de israelieni răpiți și duși în Gaza.

Canalul 13 a declarat cum camioanele folosite de teroriști erau pline de echipamente militare sofisticate, la un nivel care ar fi furnizat armament pentru ca alți teroriști să vină pentru noi valuri de atacuri.

Între timp, un raport publicat duminică în Wall Street Journal susținea că Iranul a ajutat Hamas să își planifice atacul asupra Israelului în timpul unei întâlniri de săptămâna trecută de la Beirut și că lucrează la el de săptămâni întregi.

Raportul citează membri de rang înalt neidentificați ai Hamas și Hezbollah și spune că planurile erau în curs de desfășurare încă din august și că au avut loc mai multe întâlniri la Beirut la care au participat membri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice.

Cu toate acestea, IDF a negat luni că ar exista în prezent dovezi ale implicării iraniene.

„Iranul este un jucător important, dar nu putem spune încă dacă a fost implicat în planificarea sau antrenamentul”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău