Cum a căzut „Fortăreața Zenit”. Soarta tragică a ucrainenilor care au apărat până în ultima clipă Avdiivka

  • 19 Februarie 18:48
Cum a căzut „Fortăreața Zenit”. Soarta tragică a ucrainenilor care au apărat până în ultima clipă Avdiivka

Cucerirea orașului Avdiivka, după ce localitatea cu zeci de mii de oameni înainte de război a fost transformată în ruine, reprezintă pentru ruși una dintre cele mai importante victorii simbolice după căderea Bahmutului. Ucrainenii s-au retras din oraș după ce au fost înconjurați de ruși, președintele Zelenski declarând că a fost „o decizie foarte logică și profesionistă de a salva cât mai multe vieți ucrainene”. Însă, pentru o mână de soldați care au apărat bastionul Zenit, o locație fortificată la sud de Avdiivka, ordinul de evacuare a venit prea târziu.

Canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, a publicat povestea celor șase soldați ucraineni care ar fi fost executați de ruși. Dintre cei șase, patru soldați erau răniți. Aceștia au așteptat zile întregi ordinul de retragere, însă acesta a venit doar când trupele ucrainene au început să rămână fără muniție și apă potabilă pe 13 februarie. Luptele la Avdiivka au fost unele dintre cele mai dure din tot războiul, cu pierderi uriașe de ambele părți. Armata ucraineană s-a retras din Avdiivka, sâmbătă, după o luptă extrem de dificilă cu invadatorii ruși.

Punctul fortificat Zenit a fost un bastion pentru apărare folosit de ucraineni încă din 2014. Acesta a reprezentat unul dintre punctele strategice de apărare din orașul asediat Avdiivka. În jurul datei de 18 ianuarie, rușii au reușit să se apropie la aproximativ un kilometru de bastion și au început să își consolideze pozițiile. De asemenea, rușii au continuat să atace și din direcția Opytne și să avanseze pentru a-i încercui pe ucraineni. O decizie de retragere a fost amânată mult timp, până când trupele ucrainene au început să rămână fără muniție și apă potabilă pe 13 februarie. A existat o încercare eșuată de a scăpa de asediul rușilor. Având în vedere tragedia percepută și bătălia pierdută, comandamentul a dat ordin de a lupta pentru ieșirea din capcană în grupuri mici.

Pe 14 februarie, grupurile mici au început să iasă, iar rănițiților li s-a transmis că vor fi evacuați pe 15 februarie. Un soldat ar fi rămas alături de trupele ucrainene rănite. Un alt luptător, cunoscut sub indicativul Panda, ar fi lăsa un mesaj înainte să moară: „ Nu-mi pasă de mine, îmi pare rău doar de băieți ”. A doua zi, în jurul prânzului, rușii au ajuns în poziție, iar în 16 februarie au apărut în presa rusă filmări ale soldaților ucraineni executați. Cel mai probabil, soldații ucraineni au fost executați pe 15 februarie. Un alt soldat a reușit să trimită un mesaj „fără pâine, nu a mai rămas nimic, doar o jumătate de sticlă de apă.” Ulterior, înregistrările video îl arată pe unul dintre soldații morți ținând încă acea sticla în mâini.

Alți doi prizonieri de război ucraineni au fost executați în estul Ucrainei. Duminică dimineața, „rușii și-au arătat încă o dată atitudinea față de dreptul umanitar internațional, executând prin împușcare doi prizonieri de război ucraineni”, au declarat pe Telegram forțele terestre ucrainene. Acestea au postat un scurt video alb-negru filmat cu o dronă, în care se poate vedea cum un militar trage asupra a doi soldați care se află foarte aproape de el în aceeași tranșee și care nu-i opun rezistență. Avdiivka este, astăzi, în mare parte distrusă, însă, potrivit autorităților locale, în oraș se mai află în jur de 900 de civili. Rusia speră că, prin capturarea localității, va face mai dificile bombardamentele ucrainene ce vizează Donețk-ul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău