Cultura borșului ucrainean, înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial în pericol

  • 01 Iulie 18:18
Cultura borșului ucrainean, înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial în pericol

Cultura borșului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizația ONU, în condițiile în care războiul din Ucraina amenință "viabilitatea" tradiției din jurul acestei ciorbe din sfeclă roșie, relatează AFP.

"Existența acestei ciorbe în sine nu este cu siguranță în pericol, însă moștenirea umană și vie asociată borșului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populațiilor de a practica, transmite moștenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forțate a comunităților", a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Ucraina a depus la mijlocul lunii aprilie o cerere de includere a culturii acestei ciorbe pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol, având în vedere că invadarea țării pe 24 februarie de către Rusia și lunile de bombardamente care au urmat au amenințat "viabilitatea" tradiției din jurul acestui fel de mâncare.

Din cauza războiului, "oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea" borșului, a subliniat Petrillo.

"Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica fabricarea borșului, ceea ce subminează aspectele sociale și culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol", a continuat el.

"Conflictul armat distruge mediul, fauna, flora", a mai spus Pier Luigi Petrillo. "Pentru toți acești factori, este necesar să se efectueze o salvgardare urgentă a acestui element în cadrul procedurii de extremă urgență", a subliniat el.

Borșul este o ciorbă făcută din sfeclă roșie, de obicei servită cu pâine sau cu mici felii de pâine cu usturoi.

"Victoria în războiul borșului este a noastră", a reacționat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, în urma anunțului UNESCO. Ucraina "va câștiga războiul borșului, precum și acest război", a scris el pe contul său de Telegram, referindu-se la conflictul cu Rusia.

Inițiativa ucraineană a provocat agasarea Rusiei, unde această ciorbă este de asemenea gătită. ''Chiar și cărțile de bucate au fost interzise (în Ucraina)! De ce? Pentru că este imposibil de împărțit borșul cu altcineva. Imposibil! Pentru că el nu poate aparține decât unui singur popor, unei singure nații'' potrivit Kievului, spunea în aprilie purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Fri
23
Sat
25
Sun
25
Mon
25
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău