Culorile Basarabiei postbelice au trecut Prutul. Expoziția „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată la București

  • 19 Aprilie 08:55
Culorile Basarabiei postbelice au trecut Prutul. Expoziția „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată la București

Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată joi, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, relatează IPN, cu referință la InfoPrut.

Manifestarea este un proiect cultural de promovare a unor pictori basarabeni consacrați, realizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor” și Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București.

Expoziția include creațiile a 14 maeștri ai penelului din stânga Prutului, nume sonore care și-au dat contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului.

Proiectul descoperă „activitatea artistică a pictorilor de la Chișinău și pune în evidență eforturile de inovare în contextul „dezghețului hrușciovist“ din anii 60.

Primii care și-au schimbat reperele stilistice au fost pictorii care au debutat în anii 1940, la renumitele școli de arte frumoase de la București și Iași, afirmându-se în perioada postbelică. Este vorba de Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, Igor Vieru și alți maeștri ai penelului. Îndrăzneala lor a fost sancționată de cenzorii culturali ai vremii, operele lor fiind criticate și scoase din expoziții. Cu toate acestea, schimbările în gândirea picturală din Basarabia erau ireversibile, în acea perioadă constituindu-se școala de artă de la Chișinău”, a informat Ambasada Republicii Moldova în România.

Lucrările expuse ilustrează originalitatea artei din Republica Moldova care s-a afirmat cu putere acum jumătate de secol, etalând expresivitate decorativă și interpretarea subiectelor într-o cheie poetică elevată, cu imagini simbolice și influențe din tradiția populară.

Expoziția „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960”, este deschisă publicului până pe data de 19 mai 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău