Cuba își deschide larg economia către privatizare, după decenii de socialism

  • 07 Februarie 2021 09:00
Cuba își deschide larg economia către privatizare, după decenii de socialism

Cuba a anunțat sâmbătă o reformă majoră a economiei controlate de statul comunist: activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor. Este o măsură ce vine după mai bine de jumătate de secol în care statul și întreprinderile sale au dominat economia, o economie ce în prezent este puternic afectată de pandemie, relatează Agerpres.

Măsura, anunțată în august de ministrul muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri în ședință de guvern, potrivit cotidianului Granma, organul de presă al Partidului Comunist aflat la putere.

Revoluția socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naționalizări și la controlul statului asupra întregii economii cubaneze.

Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată pe deplin în 2010, dar elanul său real datează de la reluarea istorică a relațiilor dintre Cuba și Statele Unite, inițiată la sfârșitul anului 2014 în timpul mandatului președintelui Barack Obama. Totuși, privatizarea rămăsese limitată la o listă de activități stabilite de stat.

„Lista anterioară cu 127 de activități autorizate este eliminată”, a anunțat ministrul muncii, citată de AFP.

Ce sectoare rămân închise privatizării

Mai mult, de acum înainte o listă va stabili sectoarele rezervate statului, dar acestea vor fi minoritare: „Din cele peste 2.000 de activități în care este permisă exercitarea muncii private, vor fi limitate, parțial sau total, numai 124”, a declarat ministrul, fără a da alte detalii.

Sectoarele strategice precum presa, sănătatea și apărarea ar urma să rămână interzise activității private.

Reforma este „o etapă importantă pentru creșterea ocupării forței de muncă”, a subliniat pe Twitter și ministrul economiei, Alejandro Gil. Demersul merge „în aceeași direcție” cu unificarea monetară, care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Cele două reforme își propun să relanseze economia: a scăzut cu 11% în 2020 sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta prețioasă a turiștilor, dar și sub efectul sancțiunilor reintroduse de fosta administrație Trump.

Liberalizarea economiei este o etapă pozitivă, chiar dacă vine târziu, deoarece până acum forța de muncă privată a funcționat în mod foarte limitat, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana. Era necesar să se însoțească unificarea monetară cu măsuri pentru a facilita crearea de locuri de muncă, iar în sectorul privat poate exista o sursă importantă de locuri de muncă, a adăugat el.

În prezent, peste 600.000 de cubanezi lucrează în sectorul privat, adică 14,5% din populația activă într-o țară cu 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajați în principal în gastronomie, transport (taxiuri) și închirierea de camere pentru turiști. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău