Cu suportul Uniunii Europene a fost lansată platforma online Donezalimente.md

  • 14 Noiembrie 2023 14:42
Cu suportul Uniunii Europene a fost lansată platforma online Donezalimente.md

Astăzi, 14 noiembrie, Banca de Alimente din Moldova cu sprijinul Uniunii Europene a lansat platforma online Donezalimente.md. Platforma prezintă un proiect digital inovator care va ușura procesul logistic de recuperare a alimentelor de la agenții economici din lanțul agro-alimentar și redistribuire către serviciile de cantină socială și alte servicii sociale unde se furnizează hrană, se arată în comunicatul Diaconia.

Platforma Donezalimente.md a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia. Proiectul își propune ca să contribuie la dezvoltarea serviciilor de cantină socială din țară și să îmbunătățească mecanismul de recuperare a alimentelor. În acest context, suportul acordat pentru dezvoltarea Băncii de Alimente se axează pe creșterea capacității de colectare a surplusului de produse din lanțul agro-alimentar pentru a fi redirecționat către serviciile sociale.

Platforma DonezAlimente.md a fost creată pentru a-i conecta pe cei aflați în nevoie cu cei care pot oferi sprijin. Astfel, contribuim la o societate mai echitabilă și mai incluzivă. Totodată, contribuim activ la crearea unei culturi a solidarității pentru reducerea risipei alimentare. Uniunea Europeană susține activitatea Băncii de Alimente pentru că promovează respectul pentru hrană, precum și valoarea muncii celor care cultivă, prepară și distribuie alimente. Recuperarea alimentelor bune pentru consum reduce risipa de alimente. Un astfel de mecanism este implementat pe scară largă în Uniunea Europeană și a luat amploare recent în Republica Moldova. Noi salutăm acest lucru”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Banca de Alimente este responsabilă de gestionarea platformei Donezalimente.md care va funcționa conform următorului mecanism:

  1. Agenții economici din lanțul agro-alimentar se înregistrează pe platformă în calitate de donatori de produse alimentare, specificând cantitatea, tipul și localizarea alimentelor de care dispun. 
  2. Organizațiile prestatoare de servicii sociale ce furnizează hrană pentru persoane aflate în dificultate se înregistrează pe platformă în calitate de beneficiari ai Băncii de Alimente.
  3. Echipa Băncii de Alimente facilitează conectarea donației de alimente cu serviciile sociale.
  4. Serviciul social va prelua direct alimentele disponibile de la donator, fără a fi necesar că acestea să ajungă inițial în depozitul Băncii de Alimente.

În calitate de utilizatori ai platformei se vor putea înregistra doar donatorii de produse alimentare și organizațiile ce prestează servicii sociale, acces la informația cu privire la cantitățile de produse alimentare disponibile având doar utilizatorii și echipa Băncii de Alimente.

,,Grație tehnologiei și unui sistem care a fost deja pilotat în câteva țări din Uniunea Europeană, prin intermediul platformei va fi monitorizată constant recuperarea și distribuția  produselor alimentare, așa încât să păstrăm cât mai multe alimente în consumul uman și să nu le transformăm în deșeuri’’, a spus Oleg Paraschiv, director executiv Banca de Alimente.

,,Pentru serviciile sociale platforma este un instrument menit să ușureze accesul la produsele alimentare oferite gratuit în regiunea în care activează, astfel încât mai multe persoanelor aflate în dificultate să poată beneficia de o masă caldă’,  a menționat Ludmila Malcoci, directoare executivă Keystone Moldova.

Pe parcursul unui an de când Banca Alimente din Moldova beneficiază de suportul Uniunii Europene, au fost recuperate circa 90 de tone de alimente ce au fost au fost distribuite în 39 de servicii sociale. În cadrul acestor servicii sociale peste 5000 de persoane au beneficiat de produsele alimentare recuperate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău