Cu ocazia Zilei Profesionale a Notarului, ministra Justiției a participat la o conferință despre digitalizarea și modernizarea serviciilor notariale

  • 14 Septembrie 10:34
Cu ocazia Zilei Profesionale a Notarului, ministra Justiției a participat la o conferință despre digitalizarea și modernizarea serviciilor notariale

În Republica Moldova, astăzi, 14 septembrie, este marcată ziua profesională a notarului. În ajunul acestei zile, Camera Notarială în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova a organizat o conferință științifico-practică cu tematica „Rolul notarului în consolidarea raporturilor de drept privat. Perspective și provocări”, la care a fost invitată și ministra Justiției.

În deschiderea evenimentului, Veronica Mihailov-Moraru a felicitat comunitatea notarială cu ocazia zilei profesionale și s-a referit la acțiunile realizate în ultima perioadă pentru a eficientiza activitatea notarială, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției.

În acest an, au fost operate modificări la Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială pentru a facilita accesul la serviciile notariale. Astfel, a fost ajustată legislația privind excluderea competenței teritoriale succesorale, pentru ca cetățenii să aibă acces liber, egal și uniform pe tot teritoriul Republicii Moldova la serviciile pe care le prestează notarii.

Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că printre prioritățile Ministerului Justiției se numără digitalizarea și modernizarea serviciilor notariale. De asemenea, ministra s-a referit la actualele provocări din sistem, dar și la obiective care ar contribui la îmbunătățirea serviciilor notariale acordate cetățenilor.

Camera notarială a Republicii Moldova a comunicat pe pagina sa web oficială că printre subiectele abordate la conferință s-au reliefat unele aspecte sensibile cu care se confruntă zilnic notarii în practica lor. Acestea au vizat problematica aplicării legislației civile în raporturile cu participarea minorilor, probleme actuale ale procedurii de autentificare a actelor juridice de către notari și noi tendințe de procedură notarială pe teritoriul Republicii Moldova, urmare a ultimelor modificări a legislației.

În Republica Moldova sunt aproximativ 300 de notari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău