Cu ocazia Centenarului Unirii, un bust al Regelui Ferdinand I va fi reinstalat în satul Varnița

  • 20 Iulie 2018 15:48
Cu ocazia Centenarului Unirii, un bust al Regelui Ferdinand I va fi reinstalat în satul Varnița

Cu ocazia Centenarului Unirii Basarabiei cu România, un bust al Regelui Ferdinand I va fi reinstalat, la începutul lunii septembrie, în satul Varnița, raionul Anenii Noi. Inițiativa îi aparține avocatului Iulian Rusanovschi care a reușit până acum reabilitarea și reinstalarea mai multor monumente din perioada interbelică, distruse după ocupația sovietică.

Reinstalarea bustutului Regelui Ferdinand I în satul Varnița a fost aprobată în urmă cu jumătate de an în unanimitate de consilierii locali. Consiliul a dispus instalarea monumentului în curtea Școlii de Arte, pe locul unde în perioada României Mari a activat primăria din localitate. La 28 aprilie 2018, a fost instalat postamentul din piatră, pe care sunt inscripționate numele eroilor din Varnița căzuți în primul război mondial. 

„Am hotărât, la Consiliu, să punem acest bust pe locul unde a fost vechea primărie. Noi trebuie să ne cunoaștem istoria”, a declarat primarul satului Varnița, Alexandr Nichitenco.

Lucrările de reconstituire a postamentului din piatră au fost încredințate meșterului popular Vladislav Lozan din Cosăuți, iar bustul și placa din bronz au fost turnate de sculptorul Veaceslav Jiglițchi din Chișinău. Monumentul a fost restabilit cu suportul financiar al familiilor Antoci și Cernei. Pentru că  nu a fost posibilă identificarea unei schițe sau fotografii a bustului din perioada interbelică, lucrarea este realizată conform unui bust existent în comuna Șaba, Cetatea Albă, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, Iulian Rusanovschi.

„În anul 1938 a început ridicarea acestui monument la Varnița și s-a finalizat cu inaugurarea sa prin februarie 1939, cu foarte puțin timp înainte ca Basarabia să fie ocupată de armata sovietică. S-a pierdut urma acestui bust și a rămas doar postamentul în picioare, ulterior distrus în 1944-1945. Cu părere de rău, atunci când mi-am propus restabilirea acestui monument nu am reușit să identific vreo schiță sau fotografie a bustului. Am fost nevoit să apelez la o altă soluție. Am decis ca la Varnița să fie restabilit monumentul Regelui Ferdinand după proiectul celui de la Șaba, județul Cetatea Albă, unde s-a păstrat până astăzi postamentul bustului, o schiță interbelică, inclusiv o fotografie din atelierul sculptorului. Acestea ne-au permis să restabilim dimensiunile și aspectele estetice ale monumentului.”

Inaugurarea monumentului va avea loc la 5 septembrie 2018, în prezența unei delegații de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei și ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu sediul la Iași, alături de autoritățile locale și reprezentanți ai Armatei Naționale.

Amintim că pe teritoriul actualei R. Moldova în perioada interbelică au fost ridicate cinci busturi și o statuie închinate regelui Ferdinand I. Busturi au existat la Nisporeni, Ialoveni, Țepilova Mare, comuna Ocolina, fostul județ Soroca, Rezina și Varnița, raionul Anenii Noi, iar statuia regelui a fost instalată în fața Casei Mitropoliei, actualmente Casa Guvernului din Chișinău. Conform materialelor de arhivă și presei de epocă, toate monumentele au fost ridicate pe banii localnicilor.  În 1940, odată cu ocupația sovietică busturile, ca și alte monumente istorice naționale care se referau la unitatea românilor au fost demolate.  

Activistul Iulian Rusanovschi,  de profesie avocat, și-a propus și a reușit să refacă în ultimii ani, cu sprijinul unor susținători de pe amble maluri ale Prutului, peste 20 de monumente printre care și toate monumentele închinate Regelui Ferdiand I.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău