Cu o întârziere de aproape un an, grupul farmaceutic francez Sanofi anunță rezultate pozitive pentru vaccinul său anti-COVID-19
-
23 Februarie 2022 14:44
Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunțat miercuri rezultate pozitive obținute într-un studiu de amploare privind vaccinul său anti-COVID-19, dezvoltat în colaborare cu grupul britanic GSK, un proiect care a fost finalizat cu o întârziere de aproape un an și după mai multe amânări, informează AFP, potrivit Agerpres.
"Sanofi și GSK vor solicita aprobarea vaccinul lor împotriva COVID-19 de autoritățile de reglementare" din Statele Unite și Uniunea Europeană, au anunțat într-un comunicat comun cele două companii, la finalul testelor realizate pe mai multe mii de persoane.
Cei doi producători farmaceutici, care nu au făcut încă publice studiile clinice pe care se bazează aceste rezultate, au anunțat că vaccinul lor s-a dovedit eficient în prevenirea oricărei spitalizări asociate COVID-19.
Companiile au raportat, de asemenea, o eficacitate care depășește ușor pragul de 50% împotriva tuturor infectărilor ce provoacă simptome.
Sunt rezultate "comparabile cu eficacitatea vaccinurilor deja disponibile", au subliniat reprezentanții companiei Sanofi, în contextul în care vaccinurile existente pe piață și-au pierdut de-a lungul timpului eficacitatea împotriva riscului de infectare, mai ales după apariția la sfârșitul anului 2021 a variantei Omicron.
Anunțul de miercuri, care deschide calea spre o apropiată lansare pe piață, cu condiția obținerii autorizației din partea agențiilor sanitare, marchează finalul unui îndelungat foileton pentru grupul Sanofi, care a înregistrat mai multe eșecuri în proiectele sale ce vizau dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID-19.
Grupul francez a fost nevoit să își amâne de două ori etapele prevăzute în calendarul de dezvoltare a acestui vaccin, pe care spera să îl lanseze inițial înainte de jumătatea anului 2021. Sanofi a acumulat mai întâi o întârziere de șase luni, din cauza unei probleme legate de dozajul vaccinului, apoi o altă întârziere cauzată de dificultatea privind găsirea unor persoane care nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2, pentru a realiza teste clinice fiabile.
De asemenea, Sanofi a renunțat la proiectul unui alt vaccin anti-COVID-19, bazat pe tehnologia ARN mesager, utilizată și la fabricarea serurilor dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, aflate deja în centrul campaniilor de vaccinare desfășurate în numeroase țări occidentale.
Vaccinul pe care se concentrează de acum grupul francez folosește o tehnologie mai puțin inovatoare, bazată pe proteine recombinate, la fel ca vaccinul produs de compania americană Novavax, care va începe să fie distribuit în curând în UE.
Autoritățile sanitare speră că aceste două vaccinuri vor fi bine primite de persoanele neîncrezătoare în tehnologia ARN mesager, insistând totuși asupra faptului că astfel de temeri sunt nejustificate.