CU MINTEA DESCHISĂ | De ce ar merge cetățenii moldoveni aflați peste hotare la alegeri?

  • 30 Octombrie 2020 11:28
0%
00:00:00
00:00:00

Cu mintea deschisă - emisiunea din 29 octombrie.

Astăzi vă invit să ne uităm dincolo de dreptul constituțional de a participa la vot și să vedem de ce ar merge cetățenii moldoveni aflați peste hotare la alegeri?
Se estimează că circa o treime din cetățenii moldoveni cu drept de vot locuiesc în afara țării. La alegerile prezidențiale din acest an ei vor putea vota în 139 de secții de votare deschise în 36 de țări. În total, în țară și peste hotare au fost deschise 2143 secții de votare.

De ce i-ar interesa pe cei din diasporă ce se întâmplă în Moldova și de ce și-ar dori să influențeze viața politică de aici dacă au ales să locuiască într-o altă țară? Pe de altă parte, li se asigură cetățenilor aflați peste hotare dreptul la vot în aceleași condiții ca și cetățenilor care locuiesc în țară? Povestim azi, cu mintea deschisă, cu trei reprezentanți ai diasporei, Dorina Baltag, cercetătoare în domeniul diplomației UE, fondatoarea asociației Noroc Olanda, cofondatoare Run Pink Moldova, de 11 ani în Regatul Țărilor de Jos, Viorica Haggag este în Olanda de 16 ani, este juristă, membră a asociației Noroc Olanda, mamă a doi copii și organizează acțiuni de caritate și Dinu Toderașcu, coordonator programe în cadrul Fondului German Marshall al SUA, biroul din București, de 12 ani peste hotare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău