Cu două zile înainte de întâlnirea cu Biden, Putin neagă existența unui război cibernetic împotriva SUA
-
14 Iunie 2021 17:09
Președintele rus Vladimir Putin consideră că este "grotesc" să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA, într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC, ce a fost difuzat luni înaintea întâlnirii cu omologul său american Joe Biden la Geneva, relatează France Presse, scrie AGERPRES.
"Am fost acuzați de tot felul de lucruri", în special "ingerință în alegeri" și "atacuri cibernetice", a spus Putin, susținând că "nici măcar o dată, ei (cei care acuză) nu s-au obosit să prezinte vreo dovadă". "Sunt surprins că nu am fost încă acuzați că am provocat mișcarea Black Lives Matter", a exclamat ironic șeful statului rus, citat de publicația independentă rusă Meduza.
Mai multe mari companii, cum ar fi gigantul mondial al cărnii JBS sau operatorul celei mai mari conducte de petrol din SUA, Colonial Pipeline, au fost recent victime ale unor atacuri cibernetice de tip ransomware atribuite unor grupuri de hackeri cu sediul în Rusia.
La începutul lunii iunie, Joe Biden a declarat că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei după atacul cibernetic la adresa JBS, iar Casa Albă a afirmat că va aborda îngrijorările americane referitor la războiul hibrid dus de Moscova prin intermediul atacurilor informatice în cadrul întâlnirii din 16 iunie, prima dintre cei doi președinți.
În acest interviu acordat, președintele rus a vorbit și despre un posibil schimb de prizonieri între Rusia și SUA, arătându-se deschis față de o astfel de posibilitate. "Da, da, da, desigur", i-a răspuns Putin jurnalistului NBC care l-a întrebat despre un posibil schimb între doi americani încarcerați în Rusia - Paul Whelan și Trevor Reed - și ruși aflați în detenție în SUA.
Fost subofițer al Marine Corps, Paul Whelan era agent de servicii de securitate al unui grup american de piese auto de schimb când a fost arestat la Moscova în decembrie 2018, apoi condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare sub acuzația de spionaj.
El i-a cerut recent lui Joe Biden să organizeze un schimb de prizonieri pentru a obține eliberarea sa, spunând că este victima "diplomației ostaticilor" într-un interviu acordat CNN.
Trevor Reed a fost condamnat în iulie 2019 la 9 ani de închisoare pentru agresarea, în stare ebrietate, a doi polițiști.
Familiile a doi ruși încarcerați în SUA - traficantul de arme Viktor Bout și pilotul rus acuzat de trafic de cocaină, Konstantin Iaroșcenko - au cerut la rândul lor eliberarea acestora.
Întrebat despre cazul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, a cărui situație îngrijorează comunitatea internațională, Putin a reiterat că acesta nu va fi "tratat mai rău decât oricine altcineva".
"Noi nu avem acest obicei de a ucide pe cineva", a răspuns Putin la întrebarea jurnalistului NBC, care l-a întrebat dacă a ordonat asasinarea lui Aleksei Navalnîi, criticul nr.1 al Kremlinului.
Într-o anchetă comună efectuată de The Insider, Bellingcat și CNN, cu participarea publicației Der Spiegel, jurnaliștii au ajuns la concluzia că un grup de opt agenți ruși având legătură cu Institutul de criminalistică al FSB (Serviciul Federal de Securitate) s-ar afla în spatele otrăvirii lui Navalnîi. În anchetă sunt aduse probe concrete în această privință.
Putin, care în declarațiile sale publice evită să-i spună pe nume lui Aleksei Navalnîi, a evitat să garanteze că acesta va ieși în viață din închisoare, notează Meduza, o publicație de opoziție declarată "agent străin" de autoritățile ruse. "Nu președintele ia astfel de decizii în această țară", a spus Vladimir Putin, reiterând că "el" (Navalnîi) "va fi tratat nu mai rău decât oricine altcineva" în închisoare.