Cu două luni înainte de data alegerilor parlamentare anticipate, autoritățile încă nu au găsit resursele financiare necesare pentru organizarea scrutinului

  • 11 Mai 2021 12:44
Cu două luni  înainte de data alegerilor parlamentare anticipate, autoritățile încă nu au găsit resursele financiare necesare pentru organizarea scrutinului

Cu două luni înainte de data alegerilor parlamentare anticipate situația privind resursele financiare necesare pentru organizarea și desfășurarea scrutinului rămâne incertă. Comisia Electorală Centrală a început pregătirile pentru alegerile din 11 iulie, dar Guvernul, deocamdată, nu a identificat banii necesari.

Comisia Electorală Centrală a aprobat săptămâna trecută Planul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Odată cu adoptarea acestuia a început perioada electorală și, respectiv sunt necesare resurse financiare suplimentare a comunicat pentru Radio Chișinău secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

„Însăși aprobarea planului calendaristic presupune necesitatea cheltuirii resurselor financiare. Odată cu începerea perioadei electorale suntem obligați să convocăm toți membrii CEC, să fie achitate indemnizațiile pentru perioada electorală, să fie achitați bani aparatului CEC. Noi trebuie să mai purtăm discuții cu Guvernul și vom anunța despre rezultatele acestora”, a afirmat secretarul CEC. 

Într-un răspuns oferit pentru Radio Chișinău, Executivul menționează că este în proces de identificare a mijloacelor financiare necesare pentru alegerile din 11 iulie și va informa ulterior despre volumul resurselor disponibile identificate.

Amintim că bugetul pentru anul curent nu prevede resurse financiare pentru alegeri, iar guvernul interimar are împuterniciri limitate în rectificarea bugetului. Cu toate acestea, experții menționează că Guvernul poate și trebuie să aloce bani din fondul de rezervă.

 Săptămâna trecută premierul interimar Aureliu Ciocoi susținea că în fondul de rezervă sunt mai puțin de 100 de milioane de lei. Comisia Electorală Centrală a prezentat însă un deviz de cheltuieli de 125 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor. Cea mai mare parte a sumei reprezintă salariile funcționarilor electorali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău