Cu ce probleme se confruntă persoanele cu dizabilități din R.Moldova
-
04 Martie 2020 15:05
Condițiile de trai precare, servicii insuficiente de recuperare, dar și posibilitatea limitată de angajare în câmpul muncii sunt cele mai frecvente probleme sesizate la Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a prezentat un raport de activitate a acestui serviciu care relevă că anul trecut au fost recepționate peste 2150 de apeluri din mai multe localități ale Rep. Moldova, cu aproape 400 mai multe decât în 2018. Majoritatea apelurilor, 62 la sută, au venit din partea instituțiilor rezidențiale, iar 35 la sută – din comunitate. Persoanele cu dizabilități s-au plâns și pe asigurarea insuficientă cu medicamente și servicii medicale, dar și discriminare.
„Sunt foarte mulți beneficiari care apelează din cadrul sistemului rezidențial în legătură cu unele informații la care au dreptul, în legătură cu anumite încălcări care sunt realizate. Și nu este oprit aici procesul că am făcut sesizarea cu aceasta s-a finalizat examinarea acelui apel. Purcedem mai departe prin referirea cazului, monitorizarea soluționării acestui caz, ceea ce și dăm încredere persoanelor cu dizabilități în acest serviciu”, a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități a fost lansat în luna ianuarie 2017, grație sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană.
În Rep. Moldova sunt 175 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 10 mii sunt copii.