Cu ce probleme de mediu se confruntă orașul Chișinău

  • 06 Noiembrie 2015 19:13
Cu ce probleme de mediu se confruntă orașul Chișinău

Municipiul Chișinău nu are elaborat un plan de protecție a mediului și se confruntă cu probleme ecologice serioase care ar trebui soluționate de către autoritățile locale, afirmă reprezentanții Mișcării Ecologiste din Moldova.

Cele mai grave probleme țin de gestionarea deșeurilor, a spațiilor verzi acaparate de construcții și de aglomerația de transport ce poluează aerul.

Membrii societății civile din domeniul mediului au constatat că municipiul Chișinău nu are nici un document strategic ce să urmărească situația ecologică din oraș. Astfel, mai mulți ani la rând, s-au acumulat o serie de probleme cum este ce a deșeurilor, care din 2011 nu mai sunt duse la gunoiștea din Țânțăreni care corespunde normelor, dar la mina Purcel, în apropierea orașului.

„Scoaterea acestei gunoiști ilegale de sub coastele Chișinăului este problema ecologică numărul unu. Reluarea transportului deșeurilor la Țânțăreni este necesară. În fiecare zi se duc mii de tone de deșeuri la marginea Chișinăului. Avem un milion și jumătate de tone de deșeuri solide depozitate ilegal la marginea Chișinăului. Ar trebui să negocieze cu autoritățile de la Țânțăreni pentru a relua transportul”, a declarat președintele Mișcării Ecologiste, Vladimir Garaba.

Șeful Regiei Autosalubritate din Chișinău, Tudor Maniv, confirmă faptul că gunoiștea de la Țânțăreni este cea mai potrivită pentru stocarea deșeurilor din municipiu, dar problema rămâne nerezolvată din cauza conflictului apărut încă în 2011, când locuitorii satului s-au împotrivit ca acolo să mai fie adus gunoiul din oraș.

„Gunoiștea este pregătită și ar putea primi deșeuri încă 15 ani, dar din cauza câtorva locuitori din Țânțăreni nu se rezolvă problema. Trebuie să ne adresăm Ministerului Mediului să ne ajute să ne întoarcem la transportarea deșeurilor în Țânțăreni. Noi suntem gata”, a declarat Tudor Maniv.

Ecologiștii mai vorbesc și despre impactul nefast pe care îl au cele aproximativ 400-500 de mii de automobile, conform unor estimări, care circulă pe străzile capitalei, asupra aerului pe care îl respirăm. Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că în fiecare zi este depășită de până la 2 ori norma admisă de poluare, fapt ce influențează asupra sănătății populației și asupra mediului natural, spun ecologiștii. Ei propun crearea parcărilor în afara orașului sau instituirea unor taxe pentru parcarea în oraș, care să descurajeze șoferii să intre cu mașina în centrul Chișinăului. O altă problemă ține de spațiile verzi unde sunt aprobate tot mai multe proiecte de construcții, în cazul cărora ecologiștii propun instituirea unui moratoriu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău