Cu cât va scădea prețul la gaze și de ce consumatorii nu vor simți ieftinirea (Mold-street)

  • 21 Noiembrie 2019 10:00
Cu cât va scădea prețul la gaze și de ce consumatorii nu vor simți ieftinirea (Mold-street)

De la 1 ianuarie 2020, Republica Moldova va plăti pentru gazele importate de la Gazprom între 172 si 173 de dolari pentru o mie metri cubi, a anunțat premierul Ion Chicu, care a prezentat rezultatele vizitei la Moscova într-o conferință de presă.

Șeful Executivului a declarat că a ajuns la o înțelegere cu partea rusă privind diminuarea prețului la gazele naturale.

Reducerea anunțată însă era una prognozată și nu este rezultatul unor negocieri, sau a unor preferințe acordate de Rusia, scrie Mold-street.com

"Am reușit să ajungem la o înțelegere privind diminuarea semnificativă a prețului la gazele livrate de la 1 ianuarie 2020. După ce la 1 octombrie, aceste prețuri au fost diminuate cu circa 15 dolari, după 1 ianuarie 2020, prețul va fi diminuat cu încă 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari mia de metri cubi", a precizat premierul Chicu.

Sursa: calcule mold-street.com în baza datelor Moldovagaz

Ea se datorează în special diminuării semnificative a prețului la bursele internaționale a unor combustibili de referință: petrol, păcură etc. De exemplu în anul 2015, prețul de import s-a diminuat de la 317 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru, la 184 dolari pentru o mie de metri cubi în trimestrul IV, ca urmare a scăderii prețului la petrol și derivatele sale pe piața internațională.

Totodată în primul trimestru din anul 2017 costul gazelor rusești cobora la doar 148 de dolari pentru o mie de metri cubi, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

Atât premierul cât și Moldovagaz evită să vorbească despre faptul dacă această ieftinire se va reflecta și în tarife mai mici la gaze. Din contra.

Aceasta pentru că neajustarea la timp a tarifelor la gaze a dus la crearea unei găuri de circa un miliard de lei în bilanțul Moldovagaz. În consecință acesta ar urma să fie recuperat din tarife.

Așa că până în aprilie 2020, sau chiar și mai târziu, este puțin probabilă o reducere a tarifelor la metan.

Moldova importă circa 99,9% din necesarul de gaze de la Gazprom și doar aproape 0,1% este asigurat din producția internă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău