Cu cât își propune Uniunea Europeană să crească producția sa anuală de obuze pentru a ajuta Ucraina

  • 03 Mai 2023 10:35
Cu cât își propune Uniunea Europeană să crească producția sa anuală de obuze pentru a ajuta Ucraina

Comisia Europeană va propune miercuri, 3 mai, un instrument financiar care va stimula capacitatea de producție a muniției în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurile naționale, dar și pentru a ajuta Ucraina, transmite digi24.ro.

 „Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creștem capacitatea de producție la un milion de muniții pe an în Europa", a asigurat marți comisarul pentru industrie Thierry Breton. 

Această propunere este cea de-a treia fază a planului de acțiune aprobat la sfârșitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puțin un milion de obuze de 155 mm forțelor ucrainene și pentru a reface stocurile strategice ale țărilor europene, dintre care unele sunt aproape epuizate.

. Instrumentul financiar va pune la dispoziție 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. El va face posibilă cofinanțarea investițiilor producătorilor pentru a crește producția fabricilor acestora din UE. Este vorba de aproximativ 15 companii care produc muniție în 11 state membre.  Acești producători "nu au astăzi anvergura necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei și ale statelor noastre membre.

Dar au tot potențialul de a o face", potrivit lui Thierry Breton, care a vizitat unitățile principalilor producători de muniție din UE."Putem și trebuie să revitalizăm baza industrială pentru a o adapta la nevoia unui conflict de mare intensitate", a explicat el.

„Ritmul actual nu susține efortul de război al Ucrainei ,care consumă mai mult decât produce UE", a confirmat pentru AFP reprezentantul unui stat membru. Propunerea nu este destinată să răspundă nevoilor imediate ale Ucrainei, care se pregătește pentru o ofensivă în încercarea de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia."Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să donăm din stocurile noastre", a insistat comisarul european. 

De la apelul președintelui Volodimir Zelenski din 9 februarie, țările UE au furnizat Ucrainei aproape 40.000 de obuze și peste o mie de rachete pentru armele lor de apărare antiaeriană și antitanc, potrivit informațiilor obținute de AFP.

 

Aceste date corespund însă cererilor de rambursare depuse de statele membre și nu reflectă realitatea aprovizionărilor acoperite de secretul militar.  Se are în vedere un plic de un miliard de euro pentru a rambursa o parte din muniția cedată de statele membre din arsenalele lor.

Un al doilea plic de un miliard de euro va fi folosit pentru a cofinanța achiziții comune de obuze de 155 mm pentru Ucraina. Comenzile vor fi plasate în septembrie la producători a căror producție se desfășoară în UE și Norvegia.  Banii puși la dispoziție ar urma să ofere UE autonomie în producția de muniție și să crească capacitatea industriei de a răspunde conflictelor de mare intensitate, precum cel din Ucraina. "În ceea ce privește apărarea, producătorii noștri trebuie să treacă acum la formula economiei de război", a afirmat Thierry Breton. 

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, marți, la Praga, măsuri pentru "accelerarea urgentă" a producției de muniție în Uniunea Europeană, atât pentru țările sale membre, dar și pentru livrarea către Ucraina, informează EFE. Von der Leyen va propune miercuri, la Bruxelles, "un regulament mai favorabil cu proceduri de autorizare mai rapidă", a declarat von der Leyen după întâlnirea cu președintele ceh Petr Pavel.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău