Cu 10 zile până la termenul fixat, nu s-a ajuns la discuții cu RTEC despre taxarea electronică

  • 22 Decembrie 2020 18:05
Cu 10 zile până la termenul fixat, nu s-a ajuns la discuții cu RTEC despre taxarea electronică

Cu zece zile până la 1 ianuarie, când trebuie să înceapă pilotarea taxării electronice în transportul public din municipiul Chișinău, nu au fost selectate nici măcar rutele pentru testare. Contactat de IPN, directorul Regiei Transport Electric, Dorin Ciornîi, a spus că nu s-a ajuns încă la etapa discuțiilor cu RTEC, dar ,,cu siguranță se merge înainte la capitolul dat”.

Întrebat dacă proiectul va începe în termenul stabilit, Dorin Ciornîi a menționat că responsabil este viceprimarul de ramură, Victor Chironda, și Direcția transport public și căi de comunicație.

Viceprimarul a fost contactat de mai multe ori de IPN pentru a fi întrebat despre termenele de derulare a proiectului, dar nu a răspuns la telefon.

Pe 16 noiembrie anul curent, Primăria municipiului Chișinău a informat că regiile municipale de transport public vor testa, timp de șase luni, sistemul de taxare electronică în unitățile de transport. La etapa de pilotare, urma să fie aplicată taxarea electronică pe câte o rută de troleibuz și autobuz, iar Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze – să încheie contracte cu prestatorii de servicii. Companiile urmau să instaleze echipamentul necesar și să instruiască angajații regiilor astfel încât pilotarea să poată să înceapă din 1 ianuarie,

Încă acum zece ani, în 2010, Primăria municipiului Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic. În repetate rânduri, autoritățile au anunțat termene noi, însă nici astăzi, la opt ani distanță de termenul fixat, taxarea electronică în transportul public din capitală așa și nu a fost implementată. În ianuarie 2011, primarul de atunci, Dorin Chirtoacă, deja testa unul din autobuzele care urma să fie dotat cu respectivul sistem. Acesta planifica să testeze chiar și instalarea turnichetelor. La începutul anului 2014, se anunța iarăși despre „un nou proiect” ce presupune achitarea călătoriei cu ajutorul unui „card paypass” prin intermediul terminalelor electronice instalate în troleibuze.  În iunie 2015, Direcția generală transport public și căi de comunicație a Consiliului municipal Chișinău anunța că proiectul „Implementarea sistemului de taxare electronică în municipiul Chișinău” se află în faza finală. În octombrie al aceluiași an, s-a aflat că reforma nici nu a început a fi implementată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău