CSP a inițiat procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

  • 11 Noiembrie 2021 14:54
CSP a inițiat procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat astăzi procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat și cercetat penal Alexandr Stoianoglo. CSP ar putea adopta joia viitoare și componența Comisiei de evaluare care va da un calificativ activității acestuia în fruntea procuraturii. Regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo, ar urma să fie publicat mâine pe site-ul CSP pentru a fi supus consultărilor publice. 

Consiliul Superior al Procurorilor a luat act de sesizarea președintei Maia Sandu care a solicitat CSP să inițieze evaluarea Procurorului General suspendat, pentru că, în opinia Președinției, sub mandatul lui Alexandr Stoianoglo, Procuratura nu ar fi înregistrat rezultate în combaterea corupției și nu ar fi avansat în dosarul privind frauda bancară.

Potrivit legislației, această procedură este realizată de o comisie de evaluare formată din 5 membri: câte unul propus de șeful statului, Ministerul Justiției, CSM, CSP și Procurorul General. CSP a hotărât să ceară celor cinci subiecți să delege câte un membru pentru formarea Comisiei de evaluare a activității șefului suspendat al Procuraturii, a anunțat președinta Consiliului Angela Motuzoc.

„A solicita subiecților prevăzuți în alineatul trei, art. 31, prim, a Legii cu privire la Procuratură să desemneze membri în componența Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat cu drept din funcție.”, a declarat Angela Motuzoc. 

În cadrul discuțiilor de la CSP, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a recomandat ca Regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General să fie publicat pe pagina web a CSP pentru a fi supus consultărilor publice. Unii membri ai CSP au sugerat că atât Regulamentul de evaluare, cât și componența Comisiei vor fi aprobate, cel mai probabil, joia viitoare, 18 noiembrie. Chiar dacă nu a deschis parantezele, ministrul a spus că deja există un proiect de Regulament. Acesta derivă din procedurile standard de evaluare aplicabile atât procurorilor, cât și altor categorii de funcționari și demnitari, a spus ministrul Litvinenco.

„Sunt stabilite criteriile de evaluare, indicatorii de performanță care ajută la procesul de evaluare. Este stabilită procedura, cum funcționează Comisia de evaluare, cum se contestă rezultatele.”, a menționat ministrul. 

Vom preciza că viitorii membri ai Comisiei, în baza Regulamentului de evaluare, vor elabora un raport în care vor propune acordarea unuia dintre cele trei calificative posibile: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”. În cazul acordării calificativului „nesatisfăcător”, CSP va propune președintelui țării eliberarea din funcție a procurorului general.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău