CSP a decis cine va face parte din Comisia care va preselecta candidatul la funcția de procuror - șef al PCCOCS
-
17 Ianuarie 2023 18:11
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a constituit Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror - șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Potrivit Bizlaw.md, în componența Comisiei speciale au fost desemnați:
- Iulian Groza, propus de Președintele Republicii Moldova;
- Tudor Osoianu, propus de Ministerul Justiției;
- Ion Guceac, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;
- Boris Poiată, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;
- Roman Eremciuc, propus de Consiliul Superior al Procurorilor.
Potrivit Legii cu privire la Procuratură, preselecția candidaților la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate se efectuează de către o comisie specială instituită ad-hoc de CSP, compusă din cinci membri după cum urmează: unul este propus de către Președintele Republicii Moldova, unul de către Ministerul Justiției și trei de către Consiliul Superior al Procurorilor. Calitatea de membru al comisiei speciale poate fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, au experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională în țară sau peste hotare și se bucură de o reputație ireproșabilă. Cel puțin trei membri ai comisiei speciale vor fi experți recunoscuți, având o vastă experiență în domeniul activității procuraturii specializate, prevenirii și combaterii corupției și crimelor organizate, inclusiv peste hotare. Cel puțin un membru al comisiei speciale va fi un reprezentant al societății civile cu experiență în domeniul combaterii corupției și/sau a crimelor organizate, după caz.
În termen de 10 zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, comisia specială organizează și desfășoară preselecția candidaților, care cuprinde două etape. În prima etapă, comisia verifică îndeplinirea de către candidați a criteriilor de eligibilitate. Candidații care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate respective se exclud din preselecție prin decizia comisiei speciale, adoptată cu votul majorității membrilor prezenți. La etapa a doua, comisia intervievează și evaluează candidații ramași. Interviurile se înregistrează video/audio, iar înregistrările se plasează pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Procurorilor imediat după încheierea ultimului interviu.
Candidații admiși la concurs dispun de dreptul de a formula în termen de trei zile obiecții pe marginea hotărârii comisiei speciale.
CSP, în termen de 10 zile lucrătoare de la data recepționării hotărârii comisiei speciale, însoțită de dosarele candidaților și de fișele de evaluare, analizează dosarele, intervievează candidații admiși la concurs și adoptă hotărârea de înaintare a candidatului la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate din rândul candidaților admiși la concurs, selectați de comisia specială, sau, după caz, de restituire a hotărârii comisiei speciale privind rezultatul concursului. Intervievarea are loc în ședință publică.