CSP a aprobat Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General

  • 23 Octombrie 2023 13:47
CSP a aprobat Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General

Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat astăzi, 23 octombrie, Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. La sfârșitul lunii trecute, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo. De aproape doi ani funcția de procuror general a fost exercitată de interimari, transmite Radio Chișinău.

La 26 septembrie curent, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, după doi ani de când acesta a fost suspendat din funcție. În decretul prezidențial se face referire la Raportul Comisiei de Evaluare a procurorului din mai 2022, în care acesta a fost apreciat cu calificativul „nesatisfăcător”. Totodată, în comunicatul difuzat de Președinție se menționează că semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției, iar pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești în cazul constatării legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo este tergiversată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021, într-un dosar de abuz în serviciu, corupție și fals în declarații, ulterior fiind eliberat. În septembrie anul trecut, procurorul de caz a anunțat terminarea urmării penale, în privința fostului procuror suspendat, învinuit pe trei capete de acuzare: abuz în serviciu „săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare”, corupere pasivă și fals în declarații”. Alexandr Stoianoglo respinge toate acuzațiile.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general de către ex-președintele Igor Dodon, în decembrie 2019, în urma unui concurs contestat și criticat de Guvernul condus atunci de Maia Sandu.

Reforma justiției este prima din lista celor nouă acțiuni asumate de R. Moldova după obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, anul trecut. Totodată, guvernarea recunoaște că întâmpină o rezistență puternică din partea sistemului de justiție pe care îl acuză că a acționat de-a lungul timpul în interesele unor politicieni corupți, acuzații respinse de reprezentanți ai sistemului. Autoritățile speră ca la reuniunea Consiliul European de la sfârșitul anului curent să fie aprobată deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău