CSM: Opoziția ar trebui să aibă un rol mai important la numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept

  • 14 Ianuarie 2020 13:33
CSM: Opoziția ar trebui să aibă un rol mai important la numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept

Opoziția ar trebui să aibă un rol mai important la numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept. Recomandarea vine din partea CSM pentru Curtea Constituțională. Astfel, noii membri ai consiliului ar trebui votați de o majoritate calificată, nu de una simplă. CSM își motivează opinia prin asigurarea separației puterilor.

Deputații au modificat legea cu privire la CSM chiar în ziua când președintele Comisiei de la Veneția se afla într-o vizită la Chișinău, însă fără avizul comisiei. Mai mult, Gianni Buquicchio, s-a arătat surprins de conjuctura creată. Aceasta se întâmpla pe 20 decembrie, ulterior, șeful statului, Igor Dodon, înainte de a promulga legea, i-a solicitat Curții Constituționale să se pronunțe pe marginea mai multor prevederi votate de Parlament. Iar curtea, la rândul ei, a cerut opinia CSM-ului. Astfel, membrii consiliului optează pentru ca judecătorii din CSM să aibă o experiență de muncă de cel puțin cinci ani, în timp ce legea stabilește un termen de trei ani. În cazul profesorilor, aceaștia ar trebui aprobați de o majoritate calificată, a declarat Nina Cernat, membră a consiliului.

„La desemnarea membrilor, cadrele didactice să fie alese de o majoritate calificată, nu de una simplă. Considerăm neconstituțional acest punct”, a spus Nina Cernat.

Noile amendamente extind numărul de membri cu încă trei persoane. Astfel, în CSM judecătorii s-ar afla în minoritate – șapte magistrați și opt profesori. Ultimii vor fi aleși printr-un concurs organizat de comisia juridică din parlament și numiți prin votul deputaților. Din această cauză, CSM ar putea fi controlat politic, spune experta Nadejda Hriptievschi, director de program la Centrul pentru Resurse Juridice.

”Până la urmă, Parlamentul votează dar selecția o face comisia juridică. Comisia juridică întotdeauna a fost controlată, dar nu cu o conotație negativă. Cei mai mulți membri, de obicei sunt din majoritatea parlamentară”, a precizat Nadejda Hriptievschi.

Legea ar putea fi modificată din nou dacă președintele Igor Dodon nu o va promulga, după ce Curtea Constituțională va lua o decizie. Astfel, deputații vor fi puși în situația să revizuiască amendamentele. Până la finalul lui ianuarie, și Comisia de la Veneția își va face publică opinia care are totuși un caracter consultativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău