CSM: Judecătorul Melniciuc este în funcție, dar nu judecă cauze și nu ridică salariu

  • 20 Ianuarie 14:35
CSM: Judecătorul Melniciuc este în funcție, dar nu judecă cauze și nu ridică salariu

Consiliul Superior al Magistraturii confirmă faptul că judecătorul Oleg Melniciuc a fost și este vizat în mai multe procese judiciare. Inclusiv, pe 24 mai 2022 a fost înaintată o sesizare la CSM de către procurorul general prin care a fost solicitată eliberarea acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului menționat în baza art. 173 din Codul Penal „Hărțuirea sexuală”, transmite IPN.

Pe 27 mai, CSM a respins sesizarea procurorului general, iar Curtea de Apel Chișinău prin decizia sa din 12 octombrie 2023 a anulat hotărârea Consiliului și a dispus reexaminarea sesizării respective.

„Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să reexamineze sesizarea corespunzătoare. Într-adevăr, pe marginea acestui caz judecătorul Melniciuc nu a fost suspendat din funcție. Este de precizat totuși, pentru a exclude orice neclaritate, că la moment judecătorul Oleg Melniciuc nu judecă cauze și nu beneficiază de salariul de judecător, deoarece el a fost suspendat din funcție în anul 2022 în legătură cu emiterea de către Judecătoria Anenii Noi a sentinței de condamnare într-un alt caz, și anume cazul penal de îmbogățire ilicită”, menționează instituția.

În prezent cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău, iar următoarea ședință este stabilită pentru data de 26 ianuarie.

Precizările CSM vin în contextul participării președintelui interimar al Consiliului, Sergiu Caraman, în cadrul unei emisiuni televizate, la care s-a discutat despre judecătorul Melniciuc.

Oleg Melniciuc este primul magistrat care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită. În septembrie 2021, a fost condamnat de către Judecătoria Anenii Noi la șapte ani de închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Magistratul a fost condamnat în baza acuzațiilor că în perioada anilor 2013-2017 a inclus intenționat date incomplete sau false în declarațiile de avere și interese personale, dar și că deține bunuri materiale valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite și care, nu puteau fi obținute legal. Sentința nu este definitivă. Melniciuc pledează nevinovat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău