CSM de la București NU este de acord cu revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, din funcție

  • 27 Februarie 2018 17:18
CSM de la București NU este de acord cu revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, din funcție

Secția de procurori a CSM a decis să respingă cererea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Anunțul a fost făcut de procurorul Codruț Olaru. Avizul CSM este consultativ.

Decizia a fost luată cu șase voturi pentru și unul împotrivă, relatează Digi24.

„Am decis respingerea solicitării ministrului Justiției cu privire la posibilitatea revocării din funcție a procurorului-șef al DNA. În zilele următoare, hotărârea va fi transmisă decidenților. Motivarea va fi una amplă, asumată și în mod categoric una de ordin tehnic”, a spus vicepreședintele CSM Codruț Olaru.

Decizia de a o revoca sau nu pe Kovesi aparține președintelui Klaus Iohannis.

Timp de mai bine de o oră, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat motivele sale pentru revocarea Codruței Kovesi. Aceasta a răspuns tuturor acuzațiilor, de asemenea timp de mai bine de o oră.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat solicitarea ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Peste o mie de magistrați au transmis, cu o zi în urmă, o scrisoare în care arată că CSM este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraților și are obligația constituțională de a apăra independența acestora, „interesul de a proteja reputația și de a asigura autoritatea magistraților fiind superior aceluia de a permite o discuție liberă asupra imparțialității acestora, chiar purtată de un ministru al Justiției”.

„Toți procurorii și judecătorii, inclusiv cei care soluționează infracțiuni de corupție, trebuie să se bucure de independența și autonomia necesare pentru îndeplinirea funcțiilor lor și să nu fie supuși unor influențe incompatibile. Acestea se aplică și mecanismelor disciplinare, iar judecătorii și procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate.2 Fenomenul corupției reprezintă o amenințare serioasă pentru dezvoltare și stabilitate, are consecințe negative la toate nivelurile de guvernare și subminează încrederea publică în democrație. Comisia Europeană a precizat repetat și clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infracțiunilor de corupție sau provocările majore la adresa independenței și eficacității Direcției Naționale Anticorupție ar constitui un pas înapoi cât privește parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene”, arată semnatarii documentului.

Ministrul Justiției a anunțat joia trecută declanșarea procedurilor de revocare din funcția de procuror șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi, prezentând un raport de 36 de pagini cu 20 de „categorii de acte și fapte” din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care Toader i le impută șefei DNA.

Kovesi a transmis, a doua zi, că va urma procedura legală și se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției.

„Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”, spunea procurorul șef al DNA.

Tot vineri, președintele Klaus Iohannis spunea, la Bruxelles, că raportul prezentat de ministrul Justiției a fost lipsit de claritate și de temeinicie și că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea procurorului șef al DNA.

„Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru - încă o dată, nu știu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea”, a spus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău