CSM cere instanțelor judecătorești să nu depersonalizeze în exces hotărârile

  • 23 Februarie 2018 13:07
CSM cere instanțelor judecătorești să nu depersonalizeze în exces hotărârile

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atenționează instanțele judecătorești să respecte prevederile Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată și pe pagina web a Curții Supreme de Justiție.

CSM susține că demersul are scopul de a eficientiza activitatea instanțelor judecătorești, de a asigura principiul transparenței în activitatea judecătorească și de a evita scăderea nivelului de încredere a cetățenilor în sistemul judecătoresc, relatează BizLaw.md

Amintim că, Regulamentul a fost adoptat de CSM la sfârșitul anului trecut, dar unele instanțe continuă să depersonalizeze hotârârile și în părțile în care datele ar trebui să fie publice.

Principalele prevederi ale Regulamentului se referă la faptul că la publicarea hotărârilor judecătorești, pe portalul național al instanțelor de judecată sau pe pagina web a Curții Supreme de Justiție, numele părților la proces nu vor fi ascunse.

În schimb, urmează a fi depersonalizate următoarele categorii de date cu caracter personal: numele minorilor, patronimicul, locul și data nașterii persoanelor, domiciliul și/sau reședința acestora, numărul lor de telefon, codul lor personal (IDNP), datele despre starea lor de sănătate (indiferent de maladie), rechizitele bancare, numărul de înmatriculare a automobilului, codul personal de asigurare medicală, și socială, precum și alte date, în conformitate cu Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

Totodată, nu trebuie să fie anonimizate în nici un caz informațiile despre instanță sau completul de judecată, grefier, procuror, agentul constatator, mediator, executorul judecătoresc, notar și avocat. De asemenea, nu trebuie să fie ascunse nici denumirile persoanelor juridice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău