CSM a transmis Parlamentului și Guvernului sesizarea depusă de președintele Comisiei juridice a Legislativului, socialistul Vasile Bolea în privința a trei judecători ai CC
-
05 Mai 2020 11:37
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Parlamentului și Guvernului sesizarea depusă de președintele Comisiei juridice a Legislativului, socialistul Vasile Bolea în privința a trei judecători ai Curții Constituționale. Totodată, mai mulți membri ai CSM au cerut ca instituția să nu fie implicată în acțiuni politice.
Deputatul socialist Vasile Bolea a depus săptămâna trecută o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii în care cerea să fie retrase mandatele a trei judecători constituționali - Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, actuala președintă a Curții.
Vasile Bolea susține că aceștia și-ar fi încălcat jurământul, divulgând în august anul trecut informații de la procedura de alegere a fostului președinte al instituției, Vladimir Țurcan.
CSM a precizat însă că în privința activității judecătorilor Curții se pot pronunța autoritățile care i-au numit, în cazul respectiv Parlamentul și Guvernul, spune Carolina Ciugureanu, membrul CSM,
În același timp, unul dintre membrii CSM, Nina Cernat, a propus ca instituția să adopte și o declarație în care să condamne intențiile de a fi antrenată în „jocuri politice”.
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, membru al CSM, consideră că presa s-ar face vinovată de politizarea cazului.
CSM urma să examineze și demers președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, în privința lui Vladimir Țurcan, dar politicianul și-a retras cererea deoarece aceasta fusese depusă înainte ca fostul deputat socialist să fie demis de la șefia Curții Constituționale.
Amintim că scandalul legat de judecătorii constituționali a început după ce Igor Dodon a declarat că a discutat cu președintele CC Vladimir Țurcan în privința unei decizii a instituției. Opoziția și unii experți au criticat acest comportament, iar în scurt timp, Vladimir Țurcan a fost demis și înlocuit cu Domnica Manole.
Schimbarea conducerii Curții a provocat critici din partea PSM și a lui Igor Dodon, iar instituția a difuzat o declarație a judecătorilor în care consideră acuzațiile ca nefondate și care prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept.
Potrivit legii, mandatele judecătorilor constituționali pot fi retrase doar de membrii Curții Constituționale.