CSM a emis aviz negativ asupra proiectului privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor

  • 31 Mai 2023 07:59
CSM a emis aviz negativ asupra proiectului privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a dat aviz proiectului privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Trei membri au votat pentru, iar patru împotrivă. Astfel, CSM a respins propunerea guvernului.

Proiectul de lege totuși poate fi votat de parlament și fără acest aviz, scrie Moldova1.

Există riscul ca mecanismul de evaluare să se repete în cazul unei alte guvernări, a fost justificarea pe care au enunțat-o unii membri CSM.

„Cu toată stima, eu voi vota împotriva avizării acestui proiect de lege. Consider că poate fi efectuată această evaluare așa cum a recomandat-o Comisia de la Veneția - numai dacă se instituie mecanisme de protecție care asigură că acest mecanism va fi unic”, a spus magistratul Sergiu Caraman.

„E clară poziția dumneavoastră, cu toate că în proiect e indicat că legea își încetează acțiunea la data respingerii de Curtea Supremă de Justiție a ultimei contestații depuse. Dar are dreptul la viață și opinia dumneavoastră”, a replicat președinta interimară a CSM, Nina Cernat.

„Doamnă Nina Cernat, și eu vreau să-mi expun părerea. Într-adevăr, Comisia de la Veneția a indicat în opinia din 14 martie că garanția legală introdusă de legiuitor în legea cu privire la evaluarea externă. Deci nu este o garanție legală, ci mai curând una politică, ceea ce nu ar fi o barieră ca în viitor să fie repetat un asemenea proces de evaluare a judecătorilor și procurorilor de o altă forță politică”, a spus judecătoare, membră a CSM, Maria Frunze.

„Stimați colegi, cine este împotrivă? Patru voturi împotrivă”, a constatat Nina Cernat.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat, pe 21 martie, în primă lectură, două proiecte de lege cu privire la activitatea Curții Supreme de Justiție (CSJ). O lege se referă la reorganizarea și revizuirea competențelor CSJ, iar cea de-a doua la evaluarea integrității judecătorilor Înaltei Curți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău