CSJ a publicat integral ultima decizie în dosarul Vlad Filat (Revista presei)

  • 17 Ianuarie 2018 11:26
CSJ a publicat integral ultima decizie în dosarul Vlad Filat (Revista presei)

Revista presei din 17 ianuarie 2018

CSJ a publicat integral ultima decizie în dosarul Filat, informează portalul Deschide.md. Documentul conține informații depersonalizate doar la început, iar de la pagina 5 până la final, toate numele, companiile și aproape toate cifrele sunt publice. Pe 27 iunie 2016, fostul premier a fost condamnat la nouă ani de detenție.

Trupele ruse de ocupație din Transnistria își consolidează capacitățile de luptă cu inamicul, titrează Deschide.md. Trupele ruse au desfășurat exerciții de unificare a grupelor militare pentru luptă în comun, transmite Serviciul de Presă al Districtului militar Vest din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse. Aceste exerciții ar avea menirea de consolidare a capacităților de apărare, asalt, cercetare, pază și avanpost. Trupele ruse din stânga Nistrului au început în forță anul 2018, comentează publicația. Recent, în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, au avut loc competiții de tragere cu pistolul Makarov. Pe 15 ianuarie, rușii au desfășurat un exercițiu de antrenament privind manipularea complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat. Tot la începutul acestui an, Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a reușit să efectueze exerciții de cercetare și recunoaștere radiologică, chimică și biologică (RCB).

Fenomenul numit conflict transnistrean nu există în mentalitatea colectivă a cetățenilor Republicii Moldova, atenționează Oazu Nantoi, într-o declarație preluată de Timpul. Nici pentru cei care se află la guvernare nu există acest fenomen – pentru aceștia este o afacere, care se desfășoară în condiții specifice, mai atrage atenția expertul pe domeniul transnistrean. El subliniază că în anul 2017 s-a observat un lucru foarte periculos pentru statalitatea Republicii Moldova -  Vitalii Ignatiev, care se declară ministru de externe al regiunii transnistrene, circulând prin Aeroportul Internațional Chișinău, a întreprins o serie de vizite în țările europene ceea ce înseamnă că despre Transnistria, ca parte a cărei poziție este ascultată, nu se vorbește doar la Moscova, dar și în Uniunea Europeană. „Cu alte cuvinte, punem cruce pe ceea ce se numește caracter unitar al statului Republica Moldova”, declară Oazu Nantoi.

Timpul mai scrie despre evenimentele care vor avea loc în Anul Centenarului la Ialoveni, raionul cu cele mai multe acorduri de înfrățire a localităților cu cele din România. Județele românești alocă sume importante din bugetele lor pentru localitățile din R. Moldova. Astfel, cu susținerea financiară a județului Ilfov, au fost dotate toate grădinițele și școlile din Ialoveni cu laptopuri, proiectoare și alte aparate, care facilitează procesul educațional”, susține președintele raionului Ialoveni, Anatol Dimitriu. 

Într-un editorial publicat în Ziarul Național, istoricul Octavian Țâcu face referire la realitățile actuale din R. Moldova prin prisma unui un regim odios demult apus - epoca fanariotă din Moldova de la sfârșitul de secol 18 - început de secol 19, în care comportamentul oportunist și oscilant al conducerii de atunci este asemănător cu cel al puterii de acum.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău