CSJ a amânat examinarea recursului în dosarul de condamnare a lui Șor

  • 15 Noiembrie 2023 18:44
CSJ a amânat examinarea recursului în dosarul de condamnare a lui Șor

Magistrații Curții Supreme de Justiție s-au întrunit astăzi în ședință pentru a examina recursul avocaților politicianului fugar Ilan Șor cu privire la contestarea deciziei Curții de Apel Chișinău prin care acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Examinarea însă a fost amânată, transmite IPN.

Examinarea admisibilității recursului urma să fie examinată fără participarea părților. Pe pagina instanței se menționează că examinarea a fost amânată pentru o perioada nedeterminată, în legătură cu depunerea cererii de recuzare.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Hotărârea primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar examinarea cauzei a fost tergiversată. După schimbarea puterii în 2019, politicianul a fugit din țară. Chiar și așa, el a acces în Parlament din nou după alegerile anticipate din 2021, însă a rămas în 2023 fără mandatul de deputat, după ce legislativul a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău prin care politicianul a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de escrocherie și spălare de bani săvârșită în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat. Totodată, instanța de apel l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei. Totodată, el a rămas și fără formațiunea sa politică, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional.

După decizia Curții, pe arena politică au apărut mai multe partide despre care s-a spus că l-ar avea în spate pe Ilan Șor. Inclusiv că politicianul fugar finanțează aceste formațiuni politice, fapt recunoscut chiar și de el în spațiul public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău