CSE Chișinău permite transportarea deșeurilor de construcție pe Calea Ieșilor, 36

  • 07 Septembrie 2022 17:45
CSE Chișinău permite transportarea deșeurilor de construcție pe Calea Ieșilor, 36

Direcția generală locativ-comunală și amenajare va putea timp de două luni să evacueze deșeurile vegetale și de construcție la cariera de extragere de calcar al SA „Edilitate” din strada Calea Ieșilor, 36. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia municipală pentru situații excepționale, transmite IPN.

„Avem stare de urgență privind depozitarea deșeurilor din construcții și a gunoiului obținut în urma altor lucrări de salubrizare a orașului. Ieri și azi s-au acumulat containere de gunoi în urma salubrizării orașului după ce Agenția de Mediu a blocat accesul la platforma de pe strada Calea Ieșilor. Vorbim de crengi, de deșeuri adunate în urma salubrizării cimitirelor și de deșeurile acumulate în urma demolărilor de construcții care au loc în aceste zile”, a precizat primarul Ion Ceban.

Potrivit edilului, astăzi la ședința CSE a fost raportată situația cu privire la blocarea procesului de colectare a deșeurilor. Au fost chemați și reprezentanții Ministerului de Mediu, dar au refuzat să participe. „Am declarat stare de urgență în acest sens după multiplele solicitări, demersuri și pași executați, în special în ultimul an, în găsirea unui nou teren pentru depozitarea deșeurilor din construcții și salubrizare. Este regretabil că guvernarea actuală, incompetentă și impotentă, continuă să ne pună bețe-n roate. În Chișinău locuiește peste 40% din populația Republicii Moldova și mai mare bătaie de joc nu am văzut”, a spus primarul.

Edilul menționează că fosta carieră de calcar este o alternativă pentru depozitarea acestor deșeuri în contextul în care terenul atribuit DGLCA pentru amenajarea depozitului pentru deșeuri din construcții și demolări este epuizat. „Ne-am asumat colectiv să depozităm provizoriu deșeurile la poligonul din Calea Ieșilor. Între timp, să continuăm să insistăm pe înregistrarea actelor la care deja s-a lucrat mult în ultimul an. ️Informația va fi de urgență prezentată astăzi la ședința Consiliului municipal Chișinău. ️Insistăm ca decizia să fie examinată imediat de Guvern și instituțiile centrale de ramură. Solicităm de urgență Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să examineze acest subiect și decizia CSE Chișinău”, a declarat edilul.

Potrivit lui Ion Ceban, marți, Inspectoratul de Mediu a blocat transportarea deșeurilor din construcții și a deșeurilor rezultate în procesul de salubrizare a orașului la platforma municipală din str. Calea Ieșilor. Inspectorii au venit și au stopat accesul la platforma care se află în folosința SA „Edilitate”, unde se duc aceste deșeuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău