CSE Chișinău declară situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă

  • 29 Octombrie 2022 12:35
CSE Chișinău declară situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a declarat situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. În condițiile crizei resurselor energetice care generează neacoperirea costurilor operaționale și a obligațiunilor Societății pe acțiuni „Apă-Canal Chișinău”, există riscul de sistare a serviciului de apă și canalizare a locuitorilor din municipiu.

Municipalitatea precizează într-un comunicat de presă că Apă-Canal Chișinău este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale. La finele anului curent, ACC înregistrează un deficit de peste 400 de milioane de lei, iar pentru anul 2023 deficitul este estimat la valoarea de 700 de milioane de lei, transmite IPN.

„Situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că în prezent este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale. Iar în lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori”, se precizează în comunicatul Primăriei Chișinău.

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a pus în sarcina SA „Apă-Canal Chișinău” să perfecteze și să prezinte Consiliului municipal Chișinău proiectele de decizie privind cesiunea Contractului de finanțare încheiat între „ACC” SA și BERD, BEI și respectiv, proiectul de decizie privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare și epurare a apelor uzate. Va fi convocată ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău unde vor fi incluse pe ordinea de zi chestiunile enunțate pentru a fi examinate. CSE a municipiului Chișinău a constatat circumstanțele privind necesitatea adoptării deciziilor în regim de urgență, fără consultarea cetățenilor, asociațiilor constituite, altor părți interesate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău