CSE a dispus eliberarea a 8 mii de tone de păcură din rezervele de stat

  • 07 Octombrie 2022 14:49
 CSE a dispus eliberarea a 8 mii de tone de păcură din rezervele de stat

O cantitate de opt mii de tone de păcură urmează să fie eliberată din rezervele de stat pentru SA „Termoelectrica”. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale în contextul optimizării consumului de gaze naturale după ce „Gazprom” a redus volumele, transmite IPN.

„Termoelectrica” urmează să utilizeze cele opt mii de tone de păcură pentru producerea energiei electrice și a energiei termice. Potrivit deciziei, Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică, la ajustarea tarifelor pentru 2022, urmează să accepte suma de 236 993, 8 mii lei, drept contravaloare a păcurii utilizate echivalent al costului gazelor naturale substituite în perioada respectivă de către SA „Termoelectrica” pentru producerea energiei electrice și termice.


Totodată, Ministerul Afacerilor Interne urmează să estimeze cheltuielile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată și le va prezenta Ministerului Finanțelor pentru includerea în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat pe 30 septembrie că „Moldovagaz” a primit de la „Gazprom” confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri) au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi. Livrările au fost limitate cu 30%. Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că, în cazul în care „Gazprom” nu își va onora obligațiile contractuale, capacitățile necesare „Moldovagaz” pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău