CSE a aprobat noi măsuri privind asigurarea securității energetice și majorarea rezervelor de gaze naturale

  • 15 Septembrie 2022 17:55
CSE a aprobat noi măsuri privind asigurarea securității energetice și majorarea rezervelor de gaze naturale

Întreprinderea de stat „Energocom” va procura de la „Moldovagaz” cinci milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul de achiziție de 1882 de dolari pentru o mie de metri cubi, potrivit unei dispoziții aprobate astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Totodată, păstrarea gazelor naturale procurate va fi asigurată de către „Moldovatransgaz”.

Potrivit aceleiași decizii, în contextul volatilității înalte a piețelor regionale, „Energocom” va putea vinde și achiziționa gaze prin negocieri directe sau prin bursele de mărfuri pe piețele țărilor părți ale Comunității Energetice, la cele mai convenabile prețuri.

Totodată, în capitalul social al SA „Energocom” vor mai fi alocate 200 milioane de lei din contul modificării soldurilor de mijloace bănești la conturile bugetului de stat.

La sfârșitul lunii august, Energocom a fost autorizată să procure 10 milioane de metri cubi de gaze de la Moldovagaz, în două tranșe, dintre care în prima tranșă la prețul de achiziție a gazelor de la Gazprom, adică de 1460 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. În acest scop, din buget au fost alocate în capitalul social al Energocom 322 de milioane de lei.

Conform dispoziției CSE, gazele ar urma să fie stocate în România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău