Cruzimea față de animale se transformă în cruzime față de oameni, psiholog

  • 09 Noiembrie 2016 14:54
Cruzimea față de animale se transformă în cruzime față de oameni, psiholog

Cruzimea copiilor față de animale este un semn al lipsei de educație, iar la maturitate se transformă în cruzime față de oameni. De această părere este psihologul Zinaida Gribincea, care s-a expus într-o conferință de presă organizată de studenții anului trei ai Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, transmite IPN.

Zinaida Gribincea a menționat că actele de violență față de animale țin de factorii psihologici. Doar identificarea lor nu va ajuta la eliminarea fenomenului. Mai importantă este educația. Când o persoană, din întâmplare, accidentează un animal pe drum, să nu-l lase acolo să moară sau să fie călcat în continuare de alte automobile, ci să intervină, căci copiii, văzând indiferența adulților, devin mai puțin empatici și consideră că aceasta este corect. De asemenea, psihologul recomandă părinților să nu lovească animalele, căci copiii repetă acest comportament, iar la maturitate devin violenți și în raport cu propriii lor părinți. Comportamentul violent față de animale poate fi combătut prin educație și autoritățile ar trebui să introducă această tematică în cursul de Educație civică la școală.

Valentina Dudnic, președinta Asociației pentru protecția animalelor „Alga”, a spus că activitatea societății civile nu este destulă pentru a combate actele de cruzime față de animale. Însă, chiar dacă ar activa o sută de asociații obștești, nu ar fi suficient pentru eliminarea fenomenului. E nevoie să se lucreze la nivel de societate. Asociația „Alga” organizează diferite evenimente pentru a prezenta animalele copiilor, a le arăta cum trebuie să se comporte cu ele, a le inspira sentimente de respect față de ființele vii. De asemenea, asociația Alga colectează fonduri pentru a steriliza animalele fără stăpân.

Ana Bațan, studentă la Facultatea de Jurnalism și una dintre organizatorii conferinței privind cruzimea față de animale, a remarcat că evenimentul a venit în contextul ultimelor informații privind actele de cruzime față de animale. Tânăra a amintit că recent pe internet a fost difuzat un filmuleț unde un grup de adolescenți  omorât un motănaș, lovindu-l cu pietre. Într-un alt caz, un câine a fost ars de viu și apoi călcat de multiple ori cu motocicleta. La fel, un grup de copii au maltratat un motan până l-au omorât.

Potrivit organizatorilor conferinței, deși legislația Republicii Moldova prevede pedepse pentru actele de cruzime față de animale, organele de drept nu acționează pentru a pedepsi făptașii. Tinerii consideră că autoritățile ar trebui să înăsprească pedepsele, menționând că în alte țări amenzile pentru violența față de animale sunt mult mai mari, între 5 mii și 8 mii de dolari, fiind prevăzute și pedepse cu privarea de libertate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău