CRONOLOGIE | Incendiul din clubul Colectiv – tragedia neputinței omenești

  • 30 Octombrie 2017 08:38
CRONOLOGIE | Incendiul din clubul Colectiv – tragedia neputinței omenești Sursa: Antena3

Cu exact doi ani în urmă, în 30 octombrie 2015, la ora 22:30, în timpul unui concert în Clubul Colectiv din centrul capitalei, aflat în fosta fabrică „Pionierul”, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic pornit de la niște artificii, care s-a soldat, inițial, cu 27 de morți și 147 de răniți. Era cel mai mare incendiu într-un club din lume în ultimii doi ani și a devenit cea mai mare tragedie din țara noastră de după 1989. Victimele au fost transportate la 11 spitale din București și Ilfov, iar sute de oameni au format cozi mari pentru a dona sânge. Ancheta preliminară a relevat că patronii clubului nu aveau autorizație de la pompieri pentru asemenea activități, iar la momentul tragediei, în club se aflau peste aproape 300 de persoane.

Au urmat ample proteste de stradă în întreaga țară care au culminat, la 4 noiembrie cu demisia cabinetului Victor Ponta.

Mai mulți chimiști de la Universitatea Politehnica din București au analizat substanțele rezultate în urma arderii buretelui folosit pentru izolarea fonică în clubul Colectiv, depistându-se substanțe extrem de toxice care au fost inhalate de cei aflați în club: monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, monoxid de azot, dar și bioxid de azot

Șefi de stat și de guverne, ambasadorii străini aflați la București, personalități din țară și străinătate au transmis mesaje de solidaritate în urma tragediei de la clubul Colectiv.

Reprezentanțele diplomatice la București ale SUA, Federației Ruse, Franței, Marii Britanii, Spaniei au coborât steagurile în bernă în semn de doliu.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflați la București pentru o reuniune la nivel înalt, au mers la locul tragediei, la fel ca și șeful Jandarmeriei turce, aflat într-o vizită oficială în România.

Papa Francisc i-a transmis președintelui Klaus Iohannis un mesaj în care își exprima profunda durere pentru tragedia din clubul Colectiv, iar Prințul Charles al Marii Britanii s-a arătat extrem de șocat de tragedia care a avut loc la București.

La doi ani de la tragedie, numărul celor decedați a ajuns la 65, alte zeci de persoane fiind încă în tratament.

Cei care și-au pierdut viața la 30 noiembrie, sunt: Ștefan Andrei Hamed, Cătălina Ioniță, Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Opriță, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Țelea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Adrian Rugină, Constantin Marian Ignat, Laurențiu Marian Vârlan, Maria Ion, Ionuț Valentin Fieraru, Mihai Cătălin Alexandru, George Claudiu Petre, Marius Ștefan Rușitoru, Simona Livia Stan, Monica Tănăsoiu.

RADOR vă prezintă cronologia evenimentelor ce au urmat acestui moment tragic, care a marcat profund societatea românească în ultima parte a anului 2015 și în perioada care a urmat.

• 31 octombrie – Guvernul, reunit de urgență în ședință, a declarat trei zile de doliu național, după tragedia din clubul Colectiv: 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie

• 1 noiembrie – Alte trei persoane spitalizate după tragedie și-au pierdut viața: Liliana Gheorghe – la Spitalul de Arși, Mimi Voicu și Alexandra Matache – la Spitalul Bagdasar Arseni. Bilanțul victimelor a ajuns la 30 de morți și 146 de răniți.

• 2 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Costel Cârlicean – la Spitalul de Arși. Bilanțul tragediei – 31 de morți

Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre și lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul și dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din București, „încercând salvarea mai multor vieți cu prețul sacrificiului suprem”

Ministerul Sănătății anunță că în spitalele din București și din județul Ilfov sunt internate, la acest moment, 137 de victime ale incendiului din București din data de 30 octombrie 2015. Dintre aceștia, aproximativ 80 de pacienți sunt în stare gravă și foarte gravă, alte nouă persoane fiind externate. Cei mai mulți pacienți erau internați la Spitalul de Arși – 27 de pacienți, Spitalul Bagdasar Arseni – 21 de internați și – Spitalul Universitar – 20 de persoane.

Tiberiu Nițu, procurorul general, a declarat că ancheta procurorilor în cazul incendiului de la clubul Colectiv se derulează pe toate palierele, atât cu privire la companiile private, cât și cu privire la autoritățile statului

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a constituit o Comisie pentru coordonarea activității de acordare a asistenței medicale a victimelor, pentru ca toate măsurile de intervenție medicală în acest caz extrem de dificil să fie coordonate și toate protocoalele terapeutice să fie asigurate.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că face toate eforturile pentru a asigura tot necesarul de medicamente și dispozitive spitalelor în care sunt internați pacienții.

Acționarii clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu și Paul Gancea – au fost audiați, la Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Toți trei au primit mandat de reținere, iar a doua zi, pe 3 noiembrie, au fost reținuți pentru 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

• 3 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Andreea Chiriac – la Spitalul Pantelimon. Bilanțul tragediei se ridica la 32 de morți și aproape 140 de persoane spitalizate din care circa 80 în stare gravă. La patru zile de la incendiul care a cuprins Clubul Colectiv din Capitală bilantul celor spitalizați arată astfel: 18 sunt în stare critică, 17 în stare gravă, 30 sunt intubați și 71 sunt în stare stabilă, anunță medicii

Bucureștenii s-au strâns în Piața Universității, după cele trei zile de doliu național, dar au ajuns la Guvern și au blocat Piața Victoriei, unde au protestat o oră și jumătate. Cei peste 25.000 de oameni au ajuns apoi în fața Primăriei Sectorului 4. Protestatarii au cerut demisia premierului Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea și a lui Cristian Popescu Piedone

• 4 noiembrie – Premierul Victor Ponta a demisonat. „Oamenii simt nevoia de mai mult“ „Am obligația să constat supărarea legitimă care există și dorința de avea responsabilități mai mari decât a patronilor. Nu vreau să las această responsabilitate nici pe seama celor din teren, a miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României. Nu mă bat cu oamenii niciodată. Vreau să spun că supărarea, suferința, nu trebuie să degenereze într-un joc politc. Violența verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca această demisie să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune”, a declarat Ponta. Declarația lui Ponta a venit după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, declarase în cursul dimineții „Nu trebuie să fii surd sau orb când oamenii își strigă nemulțumirea în stradă. Unii parteneri nu înțeleg asta. Premierul Victor Ponta a hotărât să-și depună mandatul. Nu se mai poate așa ceva. Am avut o discuție foarte serioasă și profundă cu premierul. O să vă spun mai multe la ora 13.00. Nu suntem un partid de răzgândeni. Sunt convins că după ce premierul își va depune mandatul, primarul Sectorului 4 va demisiona. Câți lideri europeni ar trebui să demisioneze ca Piedone să-și depună mandatul? “, a spus Liviu Dragnea.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat: „Victor Ponta a făcut ce trebuia. Jocul acum este în mâna președintelui. Decizia va fi foarte importantă. Era necesar gestul lui Ponta. Președintele are variante, inclusiv să-și aducă propriul Guvern. Președintele Iohannis are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă își va menține angajmentul, atunci Predoiu trebuie să înceapă să negocieze. Gabi Oprea nu mai poate să apară în niciun cabinet sub nicio formă. Nu cred că s-a încheiat cariera politică a lui Victor Ponta. Este un mare cadou pentru România. Mă bucur că a coincis cu ziua mea (n.r.- în această zi este ziua de naștere a lui Traian Băsescu). Nu am rămas cu un sentiment major față de Ponta. El trebuia să facă acțiunea aceasta demult. Va fi foarte bine receptat în afară. Se demonstrează că România este un popor viu”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că va programa consultări cu partidele politice pentru numirea unui nou prim ministru în locul lui Victor Ponta. „Vom avea o soluție pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Sigur, astăzi deja și partidele, și analiștii au vehiculat fel și fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii pași și după prima rundă de consultări voi veni în fața opiniei publice, voi expune primele concluzii și voi expune opinia mea în ce privește demersul ulterior”, a adăugat Iohannis

Și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că își depune demisia: „După toate reacțiile din ultimele zile, după emoția și furia total justificate și exprimate în spațiul public în căutarea vinovaților, după miting-ul de ieri din Capitală în care mii de bucureșteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez și am ajuns la următoarea concluzie: îmi prezint astăzi demisia de primar al Sectorului 4, în semn de respect față de victimele tragediei și sper ca vidul legislativ și carențele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcționar până la cel mai înalt for legislativ. Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ți ceară să pleci și alte mii cer același lucru pe rețelele de socializare, e bine uneori să asculți. Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiția să își spună cuvântul”, a transmis edilul într-un comunicat de presă.

El și-a exprimat din nou regretul pentru tragedia din Clubul Colectiv, dar și pentru reacțiile sale din primele clipe de după tragedie.

„Sunt și eu tată și mă doare sufletul când mă gândesc la durerea celor care sunt nevoiți acum să-și îngroape copiii sau să tremure lângă patul de spital, sperând ca ei să se facă bine. Condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere si sănătate celor care se luptă în aceste clipe pentru viață. Îmi dau seama acum că nu era momentul cel mai potrivit să vorbesc despre acte. Mărturisesc însă că motivul pentru care am făcut-o nu a fost pentru ca să îmi salvez pielea, ci dorința de a clarifica lucrurile cât mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care deținea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competențelor Primăriei Sectorului 4”, precizează Piedone.

Seara, cei aproape 30.000 de oameni care au ieșit din nou pe străzile Bucureștiului nu se mulțumesc cu demisiile pe care premierul Victor Ponta și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și le-au anunțat de dimineață. Românii au ieșit din nou într-un număr și mai mare decât cu o seară precedentă. Protestatarii au scandat pentru schimbarea sistemului, au cerut capetele celor care încă sunt în funcții importante, în cuda dosarelor penale pe care le au, oamenii au strigat că vor justiție și demisia parlamentului corupt, dar și un Guvern de tehnocrați. Oamenii au strigat împotriva partidelor, dar și a patriarhului Daniel, ca urmare a reacției nervoase a acestuia din timpul înmormântării femeii de serviciu care a murit la Colectiv. Oamenii au anunțat că nu se vor opri, că mișcarea va continua până ce întreg sistemul se va schimba.

Alți 40.000 de oameni au protestat și în marile orașe din țară, în semn de solidaritate cu mișcarea din capitală

Citiți continuarea pe rador.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău