CRONOLOGIE | Atentatele care au afectat Rusia în ultimii 13 ani

  • 03 Aprilie 2017 20:25
CRONOLOGIE | Atentatele care au afectat Rusia în ultimii 13 ani

Rusia a fost în ultimii ani ținta unor atacuri comise atât de rebeli ceceni, cât și de islamiști, relatează Daily Telegraph, care prezintă o cronologie a atentatelor ce au afectat țara în ultimii 13 ani.

6 februarie 2004 – Atentat la metroul din Moscova. Un atentator sinucigaș a ucis 41 de oameni, la oră de vârf, în apropiere de stația de metrou Avtozavodskaia, pe linia Zamoskvorețkaia.

1-3 septembrie 2004 – Asediul de la o școală din Beslan. Cel puțin 330 de persoane, dintre care 186 de copii, au fost uciși când un grup de persoane înarmate a luat 1.100 de oameni ostatici, timp de trei zile, la o școală din Beslan, în Osetia de Nord. Insurgenți din Brigada Martirilor Riyad-us Saliheen, care luptau pentru independența Ceceniei, s-au aflat în spatele asediului. Mulți dintre cei morți au fost prinși în schimbul de focuri când trupe ruse au luat cu asalt clădirea cu tancuri și rachete.

29 martie 2010 – Atentate la metroul din Londra – Două femei kamikaze s-au detonat în garniture de metrou, la 40 de minute diferență, la ora de vârf. Patruzeci și unu de oameni au fost uciși și peste 100 au fost răniți. Gruparea rebelă cecenă Emiratul din Caucaz a revendicat atacul, orchestrat pentru a maximiza numărul de victime și panica în capitala rusă.

24 ianuarie 2011 – Atentat pe aeroportul international Domodedovo – Treizeci și șapte de persoane au fost ucise și sute au fost rănite când un kamikaze a detonat o centură cu explozibili în apropiere de banda de preluare a bagajelor în terminalul de sosiri al celui mai aglomerat aeroport international din Moscova, aflat la 40 de kilometir de centru orașului. Un bărbat de 20 de ani din Caucazul de Nord a fost identificat drept atacatorul. Cu șase ani mai devreme, două femei comis atacuri cu bombă la bordul a două aeronave, la scurt timp după decolarea de pe aeroport.

19 ianuarie 2016 – Primul atentat comis de Statul Islamic în Rusia – Doi bărbați înarmați cu topoare, care juraseră credință liderului organizației Statul Islamic, Abi Bakr al-Baghdadi, au atacat un punct de control al poliției pe autostrada Balașika, din apropiere de Moscova. Ambii atacatori au fost uciși, iar doi ofițeri au fost răniți în incident. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău