Cronologie a accidentelor aviatice din România, produse în perioada 2015-2019

  • 21 Februarie 2019 19:07
 Cronologie a accidentelor aviatice din România, produse în perioada 2015-2019

O aeronavă de școală și agrement, cu două persoane la bord a aterizat forțat, la 21 februarie 2019, pe câmp, în zona aeroportului Tuzla, din cauze necunoscute, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea. Aparatul de zbor este unul bimotor de tip Diamond Aircraft (DA) 42, iar accidentul a avut loc în apropierea pistei.

Medicii au declarat decesul uneia dintre persoanele aflate în carlinga avionului, potrivit Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța. Persoana declarată decedată la bordul avionului era un elev, în vârstă de 50 de ani, care efectua un zbor de antrenament alături de instructorul școlii de pilotaj de la Tuzla. Pilotul instructor are mai multe traumatisme și urmează să intre în operație la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

***

Cel mai grav accident de acest gen a avut loc la 22 februarie 1996, soldat cu nouă morți. Un avion AN-24, aparținând Autorității Aeronautice Civile Române, aflat în zbor tehnic, s-a prăbușit la 15 km Nord-Est de Aeroportul Baia Mare. Cei șase ocupanți, trei membri ai echipajului și trei tehnicieni, au decedat. De asemenea, impactul cu solul a provocat accidentarea mortală a trei lucrători ai unei cariere de piatră.
* * *
2018

7 noiembrie - Un accident aviatic în care a fost implicat un aparat de zbor de mici dimensiuni a avut loc pe un câmp de lângă localitatea argeșeană Topoloveni. Pilotul rănit a fost transportat la spital, el fiind în stare de conștiență.
4 august - Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer în timpul unor zboruri de antrenament efectuate deasupra localității Frătăuții Vechi din județul Suceava, incident în urma căruia unul dintre piloți a decedat. După ciocnire, ambele aparate de zbor s-au prăbușit în afara pistei, piloții rămânând blocați în interior.

2017

21 octombrie - Un avion de mici dimensiuni a aterizat forțat pe un câmp din județul Alba, în zona localității Vințu de Jos, incident în urma căruia pilotul un om de afaceri din Alba Iulia a murit.
19 octombrie - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zona localității Tătăruși din județul Iași. În avion se aflau două persoane; în urma impactului, pilotul aparatului a decedat iar cea de-a doua persoană a suferit multiple contuzii.

2016

2 iulie - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit între localitățile brașovene Șinca și Perșani. Avionul, de tip TECNAM BT-2004, înmatriculat și fabricat în Italia, efectua un zbor de agrement, a pierdut brusc din înălțime și, la impactul cu solul, a luat foc. Două persoane au murit.
1 iulie - Un avion de agrement s-a prăbușit în apropierea municipiului Sibiu, aproape de orașul Cisnădie, în zona aerodromului Măgura. Patru persoane aflate în aeronavă, trei bărbați și o femeie, au fost rănite ușor.
28 mai - Pilotul unui motodeltaplan participant la mitingul aviatic din Vădeni, județul Brăila, a ratat aterizarea și s-a lovit de asfalt. În urma accidentului, pilotul a suferit un traumatism cranian și și-a fracturat mai multe coaste.

2015

15 noiembrie - Un avion de agrement de mici dimensiuni s-a prăbușit pe un câmp din localitatea Nucet, în județul Dâmbovița. Bărbatul, care decolase de lângă București, a făcut câteva tururi în aer, iar când a vrut să revină pe pistă, la manevra de întoarcere, o aripă a atins solul și s-a rupt. După prăbușire, pilotul a fost preluat imediat de o ambulanță și dus la spital.
6 august - Un planor care a decolat din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază. La bordul aparatului de zbor, care executa un zbor privat în zona Postăvarul, se afla o singură persoană - Mircea Crăciun, considerat cel mai bun pilot de distanță din România. La 21 noiembrie 2015, planorul a fost găsit în zona Muchia Cheii, situată între Cabana Postăvaru și orașul Râșnov. La fața locului au fost descoperite rămășițe umane la bordul epavei.
1 august - Un avion utilitar de tip ANTONOV 2 care împrăștia ierbicid s-a prăbușit într-o orezărie din apropierea comunei brăilene Stăncuța, accidentul soldându-se cu decesul pilotului și rănirea mecanicului de zbor.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău