Croația: Secțiile de votare s-au deschis pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

  • 22 Decembrie 2019 11:27
Croația: Secțiile de votare s-au deschis pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Croații votează duminică în cadrul unor alegeri prezidențiale ce riscă să slăbească poziția conservatorilor aflați la putere, cu câteva zile înainte de preluarea președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 06.00 și 18.00 GMT, primele rezultate fiind așteptate după 19.00 GMT.

Lupta se anunță suficient de strânsă pentru ca deznodământul să se amâne pentru un al doilea tur de scrutin, pe 5 ianuarie.

Președinta în funcție, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic, este amenințată de la stânga de fostul său prim-ministru social-democrat, Zoran Milanovic, și concurată de la dreapta de un cântăreț populist, Miroslav Skoro, care îi divizează tabără.

Kolinda Grabar-Kitarovic, 51 de ani, a deveni președinte în 2015, o funcție cu atribuții în mare parte onorifice. Ea este susținută de partidul de centru-dreapta HDZ, care domină viața politică de la declararea independenței în 1991.

Cu 24% din intențiile de vot, Kolinda Grabar-Kitarovic se află cot la cot cu Zoran Milanovic.

Miroslav Skoro, ce se prezintă ca independent, este creditat cu poziția a treia, având 18% din intențiile de vot într-un ultim sondaj.

Potrivit analiștilor, o înfrângere a Kolindei Grabar-Kitarovic ar complica șansele HDZ și ale prim-ministrului Andrej Plenkovic, un moderat, în alegerile legislative prevăzute în principiu în toamna lui 2020.

De la 1 ianuarie, guvernul său va fi responsabil cu asigurarea președinției Consiliului UE timp de șase luni, în care, cel mai probabil, Marea Britanie va părăsi Uniunea, iar țări din Balcanii Occidentali vor bate la porțile acesteia.

Din cei 3,8 milioane de alegători, în jur de 170.000 trăiesc în afara țării, mai ales în Bosnia.

Ca și vecinii săi balcanici, Croația se confruntă cu un exod al locuitorilor săi, un fenomen care s-a accelerat după aderarea țării la UE în 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău