Croația preia președinția UE. Principala prioritate de pe agendă

  • 01 Ianuarie 2020 12:58
Croația preia președinția UE. Principala prioritate de pe agendă

Croația preia pentru prima dată miercuri președinția rotativă a Consiliului UE, ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar aflându-se pe primul loc între problemele presante care se află pe agenda președinției croate, relatează dpa, potrivit Agerpres.

De două ori pe an, un alt stat membru preia președinția UE, organizând reuniuni la nivel înalt și mediind între statele membre pentru a se ajunge la un consens cu privire la soluționarea unor probleme sensibile și pentru a continua agenda blocului comunitar.

Croația, care în 2013 a devenit a 28-a țară care a aderat la UE, va surperviza prima plecare a unui stat membru, Marea Britanie care va părăsi blocul la 31 ianuarie.

Dar o altă problemă importantă pe agenda președinției croate o reprezintă extinderea UE spre Est în contextul în care Franța s-a opus în octombrie deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania.

UE și cele șase țări candidate din Balcanii occidentali (Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) ar urma să se întâlnească la un important summit la Zagreb în perioada 6-7 mai 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău