Croația a pierdut aproape 10% dintre locuitori în zece ani, arată cel mai recent recensământ

  • 14 Ianuarie 2022 18:50
Croația a pierdut aproape 10% dintre locuitori în zece ani, arată cel mai recent recensământ

Croația a pierdut aproape 10% dintre locuitorii săi în zece ani, potrivit rezultatelor definitive ale celui mai recent recensământ publicat vineri în această țară din Balcani și calificate drept "dezastru" de către experți, informează AFP.

Croația, țară membră a Uniunii Europene (UE), numără acum 3,8 milioane de locuitori, comparativ cu 4,2 milioane în urmă cu un deceniu, o scădere de 9,25%, potrivit Biroului Național de Statistică al acestei țări.

"Este un dezastru incredibil pentru Croația", a declarat demograful Stjepan Sterc la postul de televiziune N1.

Regiunile din centrul și din estul Croației, deja lovite dur de războiul pentru independență din anii 1990, sunt cele mai afectate de declinul demografic.

Croația suferă de multă vreme de un exod al populației sale, din cauza unei economii lente, a corupției și a lipsei de perspective pentru tineri. Emigrația a fost de asemenea favorizată de intrarea Croației în UE, în 2013. Mai mult de 250.000 de croați au plecat de atunci să trăiască în alte țări membre, în special în Germania, Austria și Irlanda, potrivit cifrelor oficiale.

Potrivit proiecțiilor ONU, Croația nu va avea mai mult de 2,5 milioane de locuitori până la sfârșitul secolului.

În decembrie, guvernul croat a anunțat prime de până la 26.000 de euro pentru a incita expatriații care locuiesc în alte țări ale UE să se întoarcă în Croația. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău