CRJM | Este inadmisibil ca deficiențele în comportamentul judecătorilor să fie secret de stat

  • 25 Iulie 2017 17:57
CRJM | Este inadmisibil ca deficiențele în comportamentul judecătorilor să fie secret de stat

Deficiențele în comportamentul judecătorilor nu trebuie să fie secret de stat, iar Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să insiste pe respectarea legii și nu pe legiferarea unor ilegalități. Este opinia Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în privința proiectului de lege adoptat în lectură finală de către Parlament, care acordă dreptul de acces la secretul de stat mai multor categorii de funcționari.

Potrivit CRJM, acordarea dreptului la secretul de stat tuturor membrilor CSM a fost făcută în contextul refuzurilor șefului statului de numire sau promovare a judecătorilor. Și asta pentru că CSM a explicat, în repetate rânduri, că nu a putut verifica temeinicia informațiilor invocate de Președinție, deoarece acestea se bazau pe informații primite de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care erau secrete, constată BizLaw.md

CRJM mai spune că refuzurile șefului statului nu sunt informații clasificate și nu poartă vreo parafă de secretizare. Cu toate acestea, CSM a invocat de mai multe ori că nu a avut acces la documentele prezentate de SIS.

Nota informativă a documentului spune că există impedimente pe care le întâmpină CSM la aprecierea circumstanțelor invocate de SIS în procesul de verificare a candidaților la funcția de judecător sau promovare a judecătorilor. Mai mult, se invocă că lipsa dreptului de acces la secretul de stat al membrilor CSM împiedică analiza și aprecierea obiectivă a personalităților judecătorilor și candidaților la funcția de judecător prin prisma avizelor consultative ale SIS.

CRJM mai spune că în prezent accesul CSM la informațiile prezentate de SIS șefului statului cu privire la cariera judecătorilor este îngreunată, iar aceste dificultăți sunt determinate de un comportament care nu se încadrează în limitele legale. CSM ar trebui să insiste pe respectarea legii și nu pe legiferarea unor ilegalități.

”Este inadmisibil într-o societate democratică ca deficiențele în comportamentul unor judecători să constituie secret de stat. Aceste probleme ar trebui discutate tranșant și transparent. În caz că aceste aspecte pot afecta iremediabil viața privată sau imaginea justiției, aceste chestiuni pot fi discutate de CSM în ședință închisă. De asemenea, este incontestabil că CSM nu motivează suficient hotărârile sale în ceea ce privește cariera judecătorilor. Dacă hotărârile CSM privind cariera judecătorilor la moment sunt foarte slab motivate, după acordarea accesului la secretul de stat, acestea nu vor conține nicio motivare sau în general nu vor fi publicate”, se menționează în opinia CRJM.

Amintim că, Parlamentul a adoptat proiectul prin care a fost acordat dreptul la secretul de statmembrilor CSM, președinților instanțelor judecătorești, dar și conducătorilor unor autorități publice, cum ar fi directorul CNA, directorul general al ANRE, președintele CEC, președintele CCA, președintele ANI. Păstrarea secretului de stat va fi răsplătită cu 10 la sută din leafă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău